Μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, παράλληλα με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον East Med στην Αθήνα έστειλε η Αίγυπτος, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι συντάσσεται με μέτωπο των χωρών στην περιοχή, στο πλαίσιο των περιφερειακών υβριδικών -ακόμα- σχημάτων ασφαλείας, που τοποθετούνται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, όπως αυτή σκιαγραφείται από τον East Med Act.
Η Αίγυπτος καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο. Για το ζήτημα είχαν συζητήσει προ ημερών ο πρόεδρος της Αιγύπτου με τον Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνώντας μάλιστα ότι πρέπει να αποτραπεί η διεύρυνση της εμπλοκών τρίτων χωρών.
Το θέμα αυτό, μάλιστα, έθεσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την γεωπολιτική βουλιμία της Άγκυρας και να περιορίσει τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί για την ευρύτερη περιοχή.
Η αντίδραση της Αιγύπτου, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα έντονη πολιτικά, ενώ φαίνεται ότι δημιουργεί διπλωματικό έδαφος για αντιπαράθεση, ενδεχομένως και μέτωπο, καθώς δηλώνει ότι
«η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».
Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που ήδη καταγράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι
«η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».
Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015». Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.
Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.
Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.