Υπογράφηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι το προσύμφωνο μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean για την αγορά και διανομή 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω του East Med, κίνηση που στόχο έχει να επιδείξει ότι η βιωσιμότητα του αγωγού είναι απριόρι διασφαλισμένη.
Παράλληλα, όμως, η το προσύμφωνο αυτό αποτελεί πλέον στοιχείο του ενεργητικού των δύο εταιριών, που μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία και μελλοντική υπεραξία, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο αντίτιμο πώλησής τους. Με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους εν δυνάμει επενδυτές. Αντιστοίχως, βέβαια και για την Energean, της οποία η μετοχική σύνθεση αναμένεται σύντομα να… διαφοροποιηθεί αισθητά.
Για την Energean, η δυναμικότητα του East Med, προστίθεται σε αυτή των κοιτασμάτων της Κύπρου και αγωγού που θέλει να κατασκευάσει εκεί, διαφοροποιώντας το χαρτοφυλακιο της. Στο μεταξύ η εταιρία αποεπένδυσε από δραστηριότητες σε άλλα σημεία του κόσμου, συγκεντρώνοντας ρευστότητα προκειμένου να επικεντρωθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, με την υπογραφή του προσυμφώνου,
«γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου “EastMEd”, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean»,
ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε
«Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean, αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ»
Ο κ Χατζηδάκης επανέλαβε δε, ότι
«ο “EastMed” είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός».
Πρόκειται, κατέληξε,
«για ένα έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό διάδρομο κατά τρόπο που αυξάνει ταυτόχρονα, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ένωσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.