Επιλύθηκαν και τα τελευταία προβλήματα στην 5ετή σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, μέσω Ουκρανίας, με τις Gazprom και Naftogaz να υπογράφουν χθες, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων φιλορώσων-Ουκρανών κυβερνητικών.
Αν και τα δύο θέματα παρουσιάζονται φαινομενικά ασύνδετα, εν τούτοις είναι αλληλένδετα καθώς αφορούν τη διαδικασία επαναπροσέγγισης Κιέβου-Μόσχας, στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία η Γαλλία και η Γερμανία, το οποίο δημιουργήθηκε για την επίλυση της προσάρτησης της Κριμαίας, αλλά πλέον περιλαμβάνει το σύνολο των ανοιχτών μετώπων της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθώς οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα νότια της χώρας συνεχίζεται.
Επειτα από πολυήμερες, δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Κίεβο και η Μόσχα ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν χθες την νύκτα συμβόλαιο για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αίροντας τις ανησυχίες για μία νέα κρίση εν μέσω του χειμώνα.
«Η Ουκρανία υπέγραψε συμβόλαιο διέλευσης για πέντε χρόνια», ανακοίνωσε στο Facebook ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν θα την αφήσουμε ακάλυπτη», έγραψε.
«Καταλήξαμε στις τελικές συμφωνίες έπειτα από πέντε ημέρες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων στην Βιένη. Υπεγράφη ολόκληρη σειρά εγγράφων», επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν να συνεχισθεί η διέλευση του αερίου μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το ισχύον συμβόλαιο, διευκρίνισε ο Μίλερ.
Οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα την «σημασία» της συμφωνίας αυτής και τον «εποικοδομητικό χαρακτήρα των συνομιλιών, τα αποτελέσματα των οποίων δημιουργούν ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων προβλημάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Είχε προηγηθεί η υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας στις 20 Δεκεμβρίου από τις δύο πλευρές έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παρά την επί της αρχής συμφωνία, οι συνομιλίες για την ολοκλήρωσή της διεξήχθησαν σε συνθήκες έντασης δημιουργώντας ανησυχία για αποτυχία την τελευταία στιγμή, πράγμα που θα διατάρασσε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Ικανοποίηση στην ΕΕ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της «ευτυχής» για την «επιτυχή αυτή κατάληξη» που αποτελεί «σημαντική ένδειξη».
Ο Μάρος Σέφκοβιτς, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις, χαιρέτισε μέσω του Twitter «όλη την σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες» που κατέληξαν στην τελική συμφωνία «η οποία διασφαλίζει την συνεχή ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2020».
Η νέα συμφωνία
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η Gazprom θα μεταφέρει μέσω της Ουκρανίας τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον επόμενο χρόνο, στην συνέχεια τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια κ.μ. ετησίως από το 2021 έως το 2024, διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποφέροντας στο Κίεβο «άνω των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων» συνολικά.
Το συμβόλαιο είναι μέρος ευρύτερης συμφωνίας για την οποία η Gazprom κατέβαλε την Παρασκευή 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια (πρόστιμο και τόκους) στην ουκρανική ομόλογό της Naftogaz, η οποία θα δώσει τέλος σε ένα μακροχρόνιο μπρα-ντε-φερ ενώπιον διεθνών δικαστηρίων.
Σε αντάλλαγμα, η Naftogaz εγκαταλείπει όλες τις δικαστικές διώξεις κατά της Gazprom στην Ουκρανία και την Δύση.
Από την πλευρά της, η ουκρανική Naftogaz ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι θα μεταφέρει 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το 2020, λόγω της καθυστέρησης του σχεδίου του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz Αντρι Κομπολόγεφ δήλωσε ότι υπό την νέα συμφωνία η τιμή διέλευσης του ρωσικού αερίου ελάχιστα διαφοροποιήθηκε.
Η συμφωνία ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο έχει στόχο να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος του φυσικού αερίου. Οι προηγούμενες αντιπαραθέσεις τους, τον Ιανουάριο 2006 και 2009, είχαν πλήξει την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών.
Αν και η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσής της), εξαρτάται πολύ λιγότερο από την διέλευσή του μέσω της Ουκρανίας, καθώς η ποσότητα που διέρχεται από εκεί μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με την κατασκευή αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία.