Την έκτακτη σύγκλιση του Αραβικού Συνδέσμου, που αποτελείται από 55 κράτη, ζήτησε η Αίγυπτος, καθώς η κατάσταση στη Λιβύη οδηγείται σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της Τουρκίας στις εξελίξεις.
Με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ να καταγγέλλουν την εμφάνιση Σύριων και άλλων μισθοφόρων στο πλευρό των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και την GNA μαζί με την Άγκυρα να κατηγορούν τη Ρωσία για αποστολή μισθοφόρων στην M.LNA, ενώ Ελλάδα, Τουρκία και άλλες δυνάμεις εμπλέκονται με πολλούς τρόπους στις εξελίξεις, το Κάιρομ σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, κατέθεσε αίτημα σύγκλησης του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση για την Τρίτη, δύο ημέρες πριν την υπογραφή του East Med στην Ελλάδα και την ψήφιση του νόμου για την ανάπτυξη Τούρκων στη Λιβύη.
Παράλληλα, αναμένονται πρωτοβουλίες για τη σύγκληση και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία έχει δυνάμεις και δυνατότητα επέμβαση στη Λιβύη, καθώς και επιβολής εμπάργκο και περιοριστικών μέτρων, τόσο στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, όσο και ανεξάρτητα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.
Και σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης».
Trafficking μισθοφόρων
Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία, διέψευσε ότι η Άγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές του στη Λιβύη.
Μια στρατιωτική πηγή του FSA είπε ότι δεν αναπτύσσονται μέλη του στη Λιβύη. Ωστόσο, Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη εστάλη σήμερα στην Εθνοσυνέλευση. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το απορρίπτει με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτείνει τη σύρραξη.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απειλεί τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη και τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας θα επηρεαστούν αρνητικά αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις από τον λεγόμενο Λυβικό Εθνικό Στρατό και οι συγκρούσεις μετατραπούν σε σοβαρό εμφύλιο πόλεμο», αναφέρεται στο κείμενο αυτό.