Τις συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει βάλει στο στόχαστρο η Άγκυρα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει δεσμούς και ερείσματα ώστε να δημιουργήσει χώρο για νέες ισορροπίες.
Σε αυτό το πλαισιο φαίνεται ότι εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε ότι η Αίγυπτος δεν έχει ουσιαστικό πρόβλημα με το Μνημόνιο Τουρκίας-Αιγύπτου, καθώς αυξάνει τη δική της ΑΟΖ.
«Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη. Αυτό δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε»,
παρατήρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός στην ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.
Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εδραιώσει διπλωματικό πλεονέκτημα, επιχειρεί με δηλώσεις του να χρεώσει στην Αθήνα απροθυμία να προσφύγει στον ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην παγίδα της πρώιμης νομικής ωρίμανσης, ώστε να μην εμπεδωθεί η στρατηγική δυναμική και να αυτοπαγιδευτεί η Αθήνα σε καθεστώς νομικών αντεγκλήσεων και τετελεσμένων. Όπως δήλωσε ο Καλίν, για την Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα εάν η Ελλάδα προσφύγει στον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων και λόγω της Κρήτης εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ. Ας αποταθούν, δεν είναι πρόβλημα για εμάς»,
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καλίν σε συνέντευξή που παραχώρησε την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.
«Το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια»,
υποστήριξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει η Άγκυρα προσφάτως με δημοσιεύματα και δηλώσεις ισραηλινών επιστημόνων στα media, δημιουργώντας την αίσθηση επανασχεδιασμού της πορείας του East Med από το Ισραήλ.