Μπαράζ επικοινωνιών με ηγέτες ανέπτυξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, θέτοντας επί τάπητος τα μείζονα θέματα και ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν το Βερολίνο και την Ευρώπη.
Η Άγκελα Μέρκελ πρώτα συζήτησε διεξοδικά τα ενεργειακά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν για πρωτοβουλίες σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτές που εκδηλώνονται τώρα στη Λιβύη. Εν συνεχεία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε πάγωμα των εξελίξεων μέχρι τη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ έθεσε και το ζήτημα των συμμετεχόντων, καθώς από τη μέχρι τώρα γνωστή σύνθεση αποκλείονται Ελλάδα και Κύπρος, λόγω των τουρκικών απαιτήσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως έχει διαρρεύσει και δεν έχει διαψευστεί, θα επισκεφθεί την Άγκυρα εντός του Ιανουαρίου, με κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα το προσφυγικό, το οποί όμως δεν θα είναι το μόνο, δεδομένης της τουρκικής μαξιμαλιστικής διπλωματίας και πολιτικής στρατηγικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και ενδεχομένως του Βελγίου θα μεταβεί στις 7 Ιανουαρίου στην Τρίπολη όπου θα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου LNA και GNA. Στόχος της επίσκεψης είναι η προώθηση σχεδίου πολιτικής επίλυσης στο οποίο φαίνεται να συναινεί η Ρωσία, αλλά είναι -έως τώρα- άγνωστη η στάση των ΗΠΑ και αδύνατον να προβλεφθεί η αντίδραση της Τουρκίας.
Στις 6 Ιανουαρίου, επίσης, μεταβαίνει στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και στις 7 Ιανουαρίου συναντάται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, νωρίτερα στις 2 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί εξελίξεις που συμβάλλουν στην κλιμάκωση, τουλάχιστον σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς στην Αθήνα υπογράφεται ο East Med με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, στην Άγκυρα ψηφίζεται η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Όπως φαίνεται και στον οδικό χάρτη 6+1 σημείων, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει τον Ιανουάριο και το διπλωματικό σπριντ για την εδραίωση των καλύτερων θέσεων εντείνεται, σε όλα τα επίπεδα, με τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητούν συμμαχίες, πιέζοντας την ήδη οριακή κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.