Εκρηκτικό σε όλα τα επίπεδα είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη και πλέον απειλεί να διαχυθεί στις γύρω χώρες και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία επιδιώκει την στρατιοτικοποίηση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα παίζει το σκληρό χαρτί της στήριξης του συμπλέγματος Ρωσίας-Αιγύπτου-Χαφτάρ, προκειμένου να υπονομεύσει την κυβέρνηση GNA που υπέγραψε το Μνημόνιο χάραξης θαλασσίων συνόρων με την Άγκυρα.
Ο πόλεμος πληροφόρησης-παραπληροφόρησης, οι στρατοί μισθοφόρων, οι εμπρηστικές δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών σε συνδυασμό με τις δρομολογηθείσες ενέργειες επιβολής νέου status quo από εξωτερικούς παράγοντες, εντείνουν την κινητικότητα και δημιουργούν συνθήκες αναπόδραστης σύγκρουσης.
Έτσι αυτή τη στιγμή, εκδηλώνονται πολύπλευρες παρεμβάσεις για την αποφυγή της μετατροπής του εμφυλίου σε proxy war μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής και του πλούτου στο υπέδαφος.
Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κινητοποιήσει ευρωπαϊκές και ευρύτερες δυνάμεις στην κατεύθυνση της χάραξης και εδραίωσης του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν το νέο γεωοικονομικό-ενεργειακό δόγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του οποίου σχηματίζονται οι τριμερείς και τετραμερείς ομάδες ασφάλειας και συνεργασίας.
Στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ενεργοποίηση του project του East Med, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, κίνηση που έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική και στρατηγική αξία, δεδομένου ότι η Ρώμη απείχε από τις έως τώρα διεργασίες και είχε διαμηνύσει ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB Poseidon δεν την συνέφερε οικονομικά, ανατρέποντας ή ακόμα και εκτροχιάζοντας τη μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή δεν θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ήταν παρών στην τελευταία αντίστοιχη τελετή στο Ισραήλ.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επιχειρεί με την επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε να οδηγήσει την κατάσταση σε διαπραγματεύσεις, από την οποία θα κερδίσει, εξαναγκάζοντας άπαντες να δεχθούν τη de facto παρουσία της στις διεργασίες. Γι΄αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν επιταχύνει τη διαδικασία ψήφισης του νόμου για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, για τις 2 Ιανουαρίου, ημέρα που στην Αθήνα υπογράφεται η συνθήκη του East Med.
Η Άγκυρα, όπως καταγγέλλεται, έχει ήδη στείλει ενισχύσεις στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA) σε στρατιωτικό εξοπλισμό και μισθοφόρους, αιτιολογώντας την πράξη της ως αντιστάθμιση της ρωσικής στήριξης στον Χαφτάρ.
Οι εξελίξεις αυτές όμως, έχουν πυροδοτήσει νέα ένταση στη Λιβύη με τον Χαφτάρ, που υποστηρίζεται ανοιχτά από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και συγκεκαλυμμένα από την Κύπρο, ενώ απολαμβάνει της σιωπηρής αποδοχής των ΗΠΑ, να επιδιώκει την κατάληψη της Τρίπολης, πριν από την ενεργοποίηση του νόμου στην Τουρκία.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αντιδρώντας, ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ παρέμβαση στις εξελίξεις ασκούν η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζει ενεργά τον Χαφτάρ, αλλά σε επικοινωνία του με τον Τραμπ, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, τάχθηκε κατά της εμπλοκής τρίτων στον εμφύλιο. Αντίστοιχη κίνηση έκαναν με επικοινωνία τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη μαζί και με άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Μία ημέρα νωρίτερα συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS) της Αλγερίας, όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει μέτρα για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία. Συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.