Σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη πριν την απώλεια ελέγχου από τις έξωθεν παρεμβάσεις κατέληξαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Αιγύπτου, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, καταδεικνύοντας βούληση αποτροπής ξένων επεμβάσεων, τις οποίες αναγνωρίζουν ως κίνδυνο.
Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταx Αλ Σίσι, αποτελεί τον βασικότερο υποστηρικτή του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ και οι ΗΠΑ στο παρελθόν έχουν αποφύγει να αντιταχθούν στην επέλαση του στρατού της Ανατολικής Λιβύης (LNA).
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι τα (ενδιαφερόμενα) μέρη πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να επιλύσουν τη σύγκρουση πριν από την απώλεια του ελέγχου από τους Λιβύους στις ξένες δυνάμεις” (foreign actors).
Το σημείο αυτό, βέβαια, καταδεικνύει την εντεινόμενη ανασφάλεια της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή και τα μηνύματα που στέλνει το Κάιρο ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η ανακοίνωση αν και φαίνεται ίσων αποστάσεων, εν τούτοις δεν είναι. Μπορεί να κάνει αναφορά στην επίλυση του ζητήματος πριν χαθεί ο έλεγχος από εξωτερικούς παράγοντες, ωστόσο λογίζει την Αίγυπτο ως εσωτερικό, ενώ θέτει Ελλάδα, Τουρκία και Ρωσία στην κατηγορία των “εξωτερικών”.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
“Οι ηγέτες συζήτησαν σημαντικά περιφερειακά και διμερή ζητήματα. Όσον αφορά τη Λιβύη, οι ηγέτες απέρριψαν την ξένη εκμετάλλευση της κατάστασης (foreign exploitation) και συμφώνησαν ότι τα (ενδιαφερόμενα) μέρη πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να επιλύσουν τη σύγκρουση πριν από την απώλεια του ελέγχου από τους Λιβύους στις ξένες δυνάμεις”.
Σημειολογικά, πάντως, ειδοποιός διαφορά είναι το γεγονός ότι λαμβάνονται ίσες αποστάσεις απ΄οτην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας GNA και τον Χαλίφα Χαφτάρ, εξέλιξη που αποτελεί νίκη για τον LNA, δεδομένου ότι η GNA είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μήνυμα εξέπεμψαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.