Τους ανεπίσημους, εκκλησιαστικούς και παρασκηνιακούς διαύλους επικοινωνίας φαίνεται ότι ενεργοποιούν Αθήνα και Άγκυρα καθώς η απειλεί στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται και ο κίνδυνος “ατυχήματος”, θερμού επεισοδίου και διάχυσης της κρίσης στη Λιβύη είναι ορατός.
Έτσι, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου, μερικές ώρες πριν την “ιδιωτική” επίσκεψη του κ. Δένδια στην Κωνσταντινούπολη.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση με τον Πατριάρχη, σε αυτή τη φάση, εκλαμβάνεται, ως κίνηση για την ενεργοποίηση και του διαύλου της εκκλησιαστικής διπλωματίας, ο οποίος μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μόνο προς τον Ταγίπ Ερντογάν, την Ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας έχουν διαρραγεί εξαιτίας της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία.
Επίσης, η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Τουρκίας, τώρα, αποτελεί είτε προσπάθεια να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του μεταξύ τους διαύλου και η διαμόρφωση διαδικασιών άμεσης αντίδρασης, λόγω της κλιμακούμενης έντασης, είτε προοίμιο άτυπων-παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων.
Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και το αυξημένο ειδικό βάρος που έχει και ο εμπρησμός αυτοκινήτου του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Διπλωματικός οργασμός
Τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και Άγκυρα έχουν αναπτύξει έντονη κινητικότητα επιχειρώντας να επιβάλλουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε όταν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ καταγράψουν την κατάσταση όπως απαιτεί το East Med Act να διαθέτουν στρατηγικό πλεονέκτημα. Ο ανταγωνισμός αυτός, όμως, έχει ανεβάσει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στα ύψη προκαλώντας ανησυχία και υπονομεύοντας ενεργά τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.
Χθες, η Άγκυρα έστειλε αντιπροσωπεία στη Μόσχα για να συζητήσει τα θέματα της Ιντλίμπ στη Συρία και της Λιβύης, ενώ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε ταυτόχρονα επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος συνομίλησε για τα ίδια ζητήματα με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας υποδεχόταν τους πρέσβεις του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι και της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε σε Βεγγάζη, Κάιρο και Λάρνακα, κατά την ταχύτατη περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο προχθές, την Κυριακή. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λάρνακα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τραμπ άσκησε επιρροή με κάθε τρόπο προς τη Κογκρέσο ώστε να μην περάσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400, ενώ παράλληλα σε ανακοινώσεις που εξέδωσε εκφράζει ενστάσεις για την αναβάθμιση της σχέσης με Ελλάδα και Κύπρο και την παράλληλη σιωπηρή υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, στο πλαίσιο του East Med Act.
Από ελληνικής πλευράς, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε μπαράζ επαφών από την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, μέχρι τον Χαφτάρ στη Λιβύη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, δρομολογώντας, με την παρακίνηση του Ισραήλ, την υπογραφή του East Med στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, δρομολογήθηκε και τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα στις 4 Ιανουαρίου.
Εν συνεχεία, στις 7 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την ενεργό στήριξη του Λευκού Οίκου, καθώς μέχρι τώρα η μετά την αλλαγή κυβέρνηση, η Ελλάδα βασίζεται στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, ενώ “το αυτί” του Τραμπ έχει ο Ταγίπ Ερντογάν.