Εντείνεται η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η υπογραφή του East Med Act από τον Ντόναλντ Τραμπ, δίνει παράθυρο 90 ημερών, πριν προσδιοριστούν και επικυρωθούν τα σχέδια εγγύησης ασφάλειας της περιοχής από τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επσευσμένη και ανεπίσημη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, την κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύει το απόρρητο της μετάβασης και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ένα από κυβερνητικά αεροσκάφη.
Η έκτακτη αυτή επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ πραγματοποιείται έπειτα από την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από την τουρκική εθνοσυνέλευση το περασμένο Σάββατο 21/12 και την τηλεφωνική επικοινωνία του Ισρσαηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Κύπρο, Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ δεν είναι αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, ενώ η GNA με την οποία συνεργάζεται η Τουρκία είναι. Ο Χαφτάρ έχει τη στήριξη της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι οποίες μπλόκαραν στον ΟΗΕ ψήφισμα που ζητούσε ανάσχεση των δυνάμεών του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία και η Γαλλία τηρούν στάση αναμονής καθώς οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αντίκτυπο στον αγωγό Nord Stream 2 και στο ουκρανικό μέτωπο.
Αντίρροπες δυνάμεις
Έτσι, ξεκινά ο αγώνας δρόμου της Τουρκίας για να επιβάλλει το status quo που έχει συμφωνήσει με την GNA και να απωθήσει τον Χαφτάρ που το αμφισβητεί, αναγκάζοντας έτσι τους Αμερικανούς να δεχτούν τα τετελεσμένα.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ επιδιώκουν την εδραίωση του status quo που προβλέπεται στη συμφωνία για τον αγωγό East Med, αναγκάζοντας έτσι τον Ντόναλντ Τραμπ να εγγυηθεί τα συμφωνηθέντα και να μην αναθεωρήσει στη βάση ενός συμβιβασμού με την Τουρκία.