Στο Κάιρο μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας μετά τη Βεγγάζη, εντείνοντας και ολοκληρώνοντας κύκλο επαφών με κυβερνήσεις και παράγοντες της περιοχής, τη στιγμή που ενεργοποιείται το East Med Act των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ και παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βεγγάζη, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρωθυπουργικό Gulfstream. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει εκδηλώσει επίθεση κατά της Τρίπολης απαιτώντας με τελεσίγραφο 72 ωρών την απομάκρυνση των δυνάμεων της GNA και την απομάκρυνση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Δένδιας είχε επικοινωνία επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Εν συνεχεία θα μεταβεί στο Κάιρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπρος στηρίζει ενεργά πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και αποτελεί τον βασικό του δίαυλο με την Ουάσιγκτον και με χώρες της περιοχής.
Από την πλευρά της, η GNA, ζήτησε βοήθεια από πέντε φίλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, το Κοινοβούλιο της οποίας υπερψήφισε το σχετικό Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας με τη Λιβύη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν με στρατεύματα. Η Αθήνα έχει κατηγορήσει την Άγκυρα για παράβαση του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στη Λιβύη, ενώ ο ΟΗΕ σε έκθεσή του έχει αναγνωρίσει την παράβαση της Άγκυρας.
Η Ελλάδα, έχοντας απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης μετά την υπογραφή από την κυβέρνησή του Μνημονίου Κατανόησης για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, δεν διαθέτει παρά υποτυπώδεις διαύλους επικοινωνίας με την Τρίπολη. Ως εκ τούτου και με τις εξελίξεις να τρέχουν η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει άμεσα τον Χαφτάρ, συντασσόμενη με την Αίγυπτο που του παρέχει και στρατιωτική υποστήριξη, δημιουργώντας έτσι αντίρροπο μέτωπο στη σύμπραξη GNA-Τουρκίας.
ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν επισήμως ουδέτερη στάση, ωστόσο αμφότερες έχουν στηρίξει ενεργά τον Χαφτάρ μπλοκάροντας ψήφισμα που τον υπονόμευε στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Μόσχα, όμως, έχει κατηγορηθεί για την αποστολή μισθοφόρων που μάχονται μαζί με τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Διπλωματικός πυρετός
Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα ένταση καταγράφεται και στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, επ αφορμής της στήριξης του Χαφτάρ από τη Μόσχα, την οποία έχει ανοιχτά καταγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντιστοίχως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε έκνομο το Μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη, σε κοινές δηλώσεις με του Λαβρόφ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή εκφράζουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες ήγειραν ζήτημα για την αθρόα εισροή Ρώσων μισθοφόρων, απηχώντας τις θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όταν την ίδια ώρα ξεκινά η εφαρμογή του East Med Act παρά τις ενστάσεις του Τραμπ.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.
Τέλος, ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης, την οποία στηρίζει κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση.