Σταθερά σε γραμμική τροχιά κλιμάκωσης των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να οδηγήσει την κατάσταση με ΗΠΑ, ΕΕ και τις χώρες της περιοχής σε σημείο σύγκρουσης, έτσι ώστε να επιβάλλει διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης και χωρίς προαπαιτούμενα. Σκηνικό, από το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένος καθώς δεν έχει τίποτα να χάσει, με βάσει την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων και την προοπτική εκμετάλλευσης της περιοχής που έχει δρομολογηθεί από το EastMed Act.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και ενώ η κινητικότητα που έχει αναπτύξει στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος έχουν πυροδοτήσει επιταχυνόμενες εξελίξεις, η Βουλή της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία.
Πρόκειται για μία από τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η μία αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα και η άλλη, αυτή που επικυρώθηκε τώρα, ήταν ένα μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη είχε καλέσει τους «εξωγενείς παράγοντες» να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη, κάνοντας σχόλιο για τη συμφωνία που εγκρίθηκε τώρα από τη Βουλή της Τουρκίας.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η Τουρκία θα στείλει στρατό εντός των επομένων 15 ημερών στη Λιβύη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA). Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει και η Ρωσία δεν αρνείται ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει πολεμικό υλικό στις δυνάμεις της GNA. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε χθες στήριξη από πέντε φίλες χώρες, μεταξύ των οποία και η Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι είναι η μόνη πρόθυμη να συμβάλλει ενεργά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, παράλληλα, καταγγέλλει τη Ρωσία για ενεργή στήριξη του Χαφτάρ με μισθοφόρους, ενώ ο Χαλίφα Χαφτάρ με τη σειρά του αντιτείνει ότι Τούρκοι στρατιώτες μάχονται ήδη στο πλευρό της GNA. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Χαφτάρ έχει διατάξει ήδη την κατάληψη της Τρίπολης, δίνοντας στην GNA 72 ώρες να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή διαδραματίζει η Αίγυπτος η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό του Χαφτάρ τον οποίο ενισχύει με όπλα και υποστήριξη.
Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι η στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον μονόδρομος, ο κίνδυνος ατυχήματος ή θερμού επεισοδίου υπαρκτός και το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης επίσης αξιολογίσημο.