Εντείνεται η δυναμική στρατιωτικοποίησης της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα ενισχύονται οι φόβοι διάχυσης της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη, στη ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις και διαφοροποιώντας το επίδικο της υπόθεσης.
Ήδη όπως καταγγέλουν αμφότερες οι πλευρές Ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν με τις δυνάμεις του Χαφτάρ και Τούρκοι στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές στο πλευρό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA). Παράλληλα, η Ελλάδα καταγγέλλει εξοπλισμό της GNA από την Άγκυρα με βαρέα όπλα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ως αντάλλαγμα για την υπογραφή του Μνημονίου.
Παρ΄όλα αυτά, ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν από κοντά μεν, αλλά σιωπηρά δε, καθώς όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, φαίνεται ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Σε όλα αυτά προστίθενται τώρα οι δηλώσεις του φιλέλληνα αρχηγού του στόλου της Λιβύης Φαράζ αλ Μαχντάουι, τις οποίες τουρκικά media χαρακτηρίζουν σκάνδαλο, καθώς φέρεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία Ελλάδας-Χαφτάρ για την παρακολούθηση, αποτροπή ακόμα και βύθιση τουρκικών πλοίων και γεωτρύπανων.
Οι δηλώσεις, από μόνες τους, μπορεί να παρουσιάζονται ως επίδειξη ισχύος και αποτρεπτικές, ωστόσο, ενδεχόμενη επιβεβαίωση τους, θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό δέλεαρ και άλλοθι για την Τουρκία ώστε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος και διεθνή πίεση, για διαπραγματεύσεις.
Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης τόνισε πως
«η Τουρκία έκανε μια συμφωνία με τον Φαγέζ αλ Σαράζ για να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν ελέγχει καν. Τα θαλάσσια όρια στην ανατολική πλευρά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του πολεμικού ναυτικού του Χαφτάρ»,
επομένως όποιο πλοίο πλησιάσει, ακόμη και γεωτρύπανο θα το βυθίσουν.
«Εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας. Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας»,
υπογράμμισε ο Μαχντάουι, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Χαφτάρ βρίσκεται λίγο μόνο χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση Σαράζ.
Μεταξύ άλλων, ο αξιωματικός δήλωσε ότι δεν είναι δύσκολο για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία να βυθίσουν αυτά τα πλοία, ωστόσο υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να τα σταματήσουν.
Βοήθεια από πέντε χώρες
Παράλληλα, όμως, κινήσεις διεύρυνσης του μετώπου κάνει και η κυβέρνηση της Τρίπολης ζητώντας βοήθεια από πέντε φιλικές χώρες, ενώ είναι σε εφαρμογή το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη.
Χθες η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Κεντρικό ρόλο και βαρύτητα στις εξελίξεις στην περιοχή έχει η Αίγυπτος, που εμφανίζεται να αντιδρά έντονα και έχει αποφασίσει να εμπλακεί πιο ενεργά στη Λιβύη. Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα Middle East Monitor ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να ενισχύσει με ρωσικά τεθωρακισμένα τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούν την Τρίπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη μετά τις τουρκικές κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση της Αγκυρας για άμεση ανάμειξη υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.