Αναστάτωση, ερωτηματικά και τριγμούς στις τριμερείς και τετραμερείς συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλούν δημοσιεύματα από ισραηλινά, κυπριακά και ελληνικά media, καθώς εγείρονται ερωτηματικά για τη δέσμευση όλων των πλευρών στα συμφωνηθέντα και αναπτύσσεται κλίμα και παραφιλολογία που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.
Έτσι, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλα για ενδεχόμενο επααχάραξης της διαδρομής με πρωτοβουλία του Τελ Αβίβ, τώρα Ισραήλ και Κύπρος επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερου» Κύπρου, που επικαλίται ανώνυμες πηγές, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.
Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και ο έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ήθελε η Άγκυρα να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα «τουρκικά ύδατα». Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.
Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει στη Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή του σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed.
Το παρασκήνιο
Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσίευμα της Jerusalem Post, αποκάλυψε με καθυστέρηση 15 ημερών ότι τουρκικά σκάφη απώθησαν από την κυπριακή ΑΟΖ ισραηλινό ερευνητικό σκάφος. Εν συνεχεία ακολούθησε υπέρπτηση ισραηλινού μαχητικού πάνω από τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Εν συνεχεία νέα δημοσιεύματα που επικαλούνταν ερευνητές και αναλυτές φάνηκε να αποτελούν προοίμιο για νέα χάραξη του East Med, πιο κοντά στα τουρκικά παράλια ώστε να απαιτείται άδεια διέλευσης από την Τουρκία και να δημιουργηθεί έτσι πλαίσιο συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου η προβολή του όλου θέματος από ισραηλινής πλευράς ερμηνεύεται και ως μια πολιτική τοποθέτηση και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τα αποθέματα του «Αφροδίτη».
Όπως αναφέρεται, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν αναφορές από το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ για το θέμα του αγωγού προς Τουρκία, τοποθετήσεις που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση προς την κυπριακή πλευρά.
Από κυπριακής πλευράς πάντως, χθες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος Τουρκίας-Ισραήλ και ότι μπορεί η ισραηλινή πλευρά να χρησιμοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα προς την Άγκυρα.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαμήνυε πως στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.