Μπροστά σε μια αναδυόμενη κρίση, αν και χωρίς… “κίτρινα γιλέκα”, βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς τα σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κηρύξει διαρκείς και κυλιόμενες απεργίες, παραλύοντας τόσο Παρίσι όσο και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις.
Έτσι, η εμβληματική μεταρρύθμιση του Μακρόν μετατρέπεται σε πονοκέφαλο και ενδεχομένως στη συνέχεια σε εφιάλτη για τον Μακρόν, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στο εσωτερικό, έχοντας όμως οδηγήσει σε αποσύνθεση τα παραδοσιακά κόμματα και διοικώντας τη χώρα με ελιτιστική λογική και απόσταση.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο γαλλικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στη γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, δικηγόροι και οι εργαζόμενοι στον πύργο του Άιφελ αντιδρούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στις αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Για 13η ημέρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς δεν κινούνται τα περισσότερα τρένα και πολλές από τις γραμμές του μετρό, ενώ δεν διεξήχθησαν προγραμματισμένες εξετάσεις στα σχολεία. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος λειτουργίας των νοσοκομείων, που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αυξημένων δαπανών.
Η πίεση προς τον Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα μετά και την παραίτηση του συντονιστή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, Ζαν-Πολ Ντελεβουά, ο οποίος είχε ξεχάσει να δηλώσει θέσεις που κατείχε παράλληλα με τον διορισμό του στη γαλλική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, αν και ως «παραχώρηση» ο Γάλλος πρόεδρος προσέφερε την αναβολή εφαρμογής του μέτρου και τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα. «Ωστόσο η μεταρρύθμιση θα γίνει», δήλωσε η εκπρόσωπος Σιμπέτ Ντιαγέ.