Επεισόδιο με προεκτάσεις που δεν είναι εύκολα ορατες διά γυμνού οφθαλμού σημειώθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ προ δύο εβοδμάτων και αποκαλύπτεται σήμερα, προκαλώντας “κύματα” στο ελληνικό διαδίκτυο. Πρόκειται για την ετεροχρονισμένη αποκάλυψη της απομάκρυνσης ισραηλινού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Το θέμα ανέδειξε η Jerusalem Post, μετά από ανακοίνωση του ιδρύματος στο οποίο ανήκει το σκάφος και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ.
Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί προ δύο εβδομάδων και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, πλοίο του τουρκικού ναυτικού διέταξε την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους «Bat Galim», που βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου έχοντας και μάλιστα λάβει και τη σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών. Επάνω στο πλοίο βρίσκονταν ερευνητές, καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, στο πλαίσιο ερευνών για τον αγωγό EastMed.
Η ενέργεια έχει αξιολογηθεί ως μια ακόμη επίδειξη δύναμης της Άγκυρας και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, από την Τουρκία, η οποία αν και δημοσιοποιείται τώρα, ήταν γνωστή στην ΕΕ στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ είχαν ενημερωθεί Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ.
Οι αντιδράσεις, τα media και η… παγίδα
Συνεπώς, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από το State Department, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν λάβει υπόψη τους την πλήρη έκταση των τουρκικών προκλήσεων, τις οποίες αξιολόγησαν προοπτικά και ως προς τα ενδεχόμενα αποτελέσματα επί των εν εξελίξει διεργασιών για τον East Med και άλλα project οικονομικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η ανάδειξή του σε μείζον θέμα από τα ελληνικά media, με τρόπο μάλιστα που υπερπροβάλει τις τουρκικές θέσεις, υπονομεύει την ελληνική κυβέρνηση και δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία. Αν και η είδηση είναι ήδη παρωχημένη από τα media στην Ελλάδα προβάλλεται ως τρέχουσα, πυροδοτώντας εντάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τη στρατηγική έντασης της Άγκυρας και αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς απομειώνουν το πολιτικό της κεφάλαιο, αφού παρουσιάζεται νωχελική και αδύναμη να αντιδράσει στιβαρά.
Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση, εφόσον προσδιοριστούν τα media που πρώτα ανέδειξαν και οι λογαριασμοί που αναδημοσίευσαν, προώθησαν και συνέβαλλαν στην υπερπροβολή του θέματος στα social media, τότε ενδεχομένως να καταστεί ευκολότερη η αποκάλυψη ενδεχόμενων σκοπιμοτήτων. Υπάρχουν βέβαια και πιο βαθιές αναλύσεις, που λαμβάνουν υπόψη τους πολύ περισσότερα δεδομένα για τα sites, τους εκδότες, του χορηγούς και τους λογαριασμούς αναμεταδότες, σκιαγραφώντας δίκτυα και αναδεικνύοντας μεθόδους και πρακτικές δραστηριοποίησης.
Η χρονοκαθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του περιστατικού από τη στιγμή που στην υπόθεση εμπλέκονταν αρκετά άτομα, πολίτες δύο κρατών και η Τουρκία, ενδεχομένως να εντάσσεται σε ευρύτερη άσκηση. Η δημοσιότητα που προσλαμβάνει όμως το θέμα, τώρα ex post, φαίνεται ότι επίσης καταγράφεται και αξιολογείται, καθώς χαρτογραφούνται οι μηχανισμοί προπαγάνδας.
Από ελληνικής πλευράς, σχετικά στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους τμήματα ανάλυσης και πληροφοριών της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ, ενώ εσχάτως φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί το Γραφείο Αντικατασκοπείας του ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.