Δηλώσεις που σηματοδοτούν τη δυναμική επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα στης Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020, τη στιγμή που παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, σε συμμάχους και… εταίρους, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Ρωσία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ανταποδίδοντας τη δική του επίσκεψη.
Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας, δεν αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα και την ατζέντα των συναντήσεων, οι οποίες βάσει της συνήθους διαδικασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με ιεραρχική σειρά.
«Όσον αφορά τη Ρωσία, στο πλαίσιο επανενδυνάμωσης των δεσμών μας, πήγα στη Μόσχα, συνάντησα τον κ. Λαβρόφ. Θα έρθει στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα»,
δήλωσε ο κ. Δένδιας χωρίς να προσδιορίσει το πότε θα γίνει αυτό το ταξίδι.
Χρονικά,πάντως, οι εξελίξεις στα ελληνορωσικά, ακολουθούν τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ανανεώθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία για έξι μήνες και την απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τον Mr Bitcoin (Αλεξάντερ Βίνικ) σε ΗΠΑ και Γαλλία.
Υπ΄αυτό το πρίσμα η απόφαση για τον Βίνικ αποτιμάται ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης, ενώ αντιστοίχως εκλαμβάνεται και η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Το ιστορικό της επαναπροσέγγισης
Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ρωσία επιβεβαιώνει την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα για τον εορτασμό της 75ης επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Σεργέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά από πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.
Μετά τις συνομιλίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ο κ. Δένδιας κάλεσε τον Λαβρόφ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθούν τη χώρα το 2021 για να γιορτάσουν την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο μεταξύ, προ μερικών ημερών τα ρωσικά media μετέδωσαν ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, απορρίπτοντας τα αιτήματα έκδοσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τον χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ. Το Crisis Monitor ερμήνευσε την απόφαση ως κίνηση στο ευρύτερο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας.
Χρονικά, η στιγμή που επελέγη για την ανακοίνωση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, είναι ενδεικτική της μεγάλης διπλωματικής και πολιτικής κινητοποίησης, ενώ ο τρόπος που έγινε δημιουργεί την αίσθηση του κατεπείγοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου το Κρεμλίνο φαίνεται ότι παίζει και με τα δύο στρατόπεδα, στηρίζοντας τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη και διευκολύνοντας ταυτόχρονα την τουρκική κινητικότητα και προκλητικότητα. Η Ρωσία, αν και επισήμως αποστασιοποιήθηκε από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, νωρίτερα είχε επιτρέψει στις ρωσικές εταιρίες να συνεργαστούν και να συμπράξουν με τουρκικές σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.