Κοινωνικές αντιδράσεις και ενδεχομένως εκρήξεις μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια επιβολής της εθνικο-θρησκευτικής σεχταριστικής ατζέντας του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι, ο οποίος μετά τη βίαιη προσάρτηση του Κασμίρ, προωθεί τώρα τις θρησκευτικές διακρίσεις καθιστώντας, με νόμο, ευκολότερη την απόκτηση υπηκοότητας για συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες, εξαιρώντας τους Μουσουλμάνους, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται στα 116 εκατ. και αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατάσταση Assam της Ινδίας την Πέμπτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον όπλων που πυρπολώνουν κτίρια και επιτέθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανόνες υπηκοότητας που υπεγράφησαν νόμος την Πέμπτη
Ο νέος αυτός νόμος και η έντονα κατασταλτική αντίδραση της αστυνομίας ήταν και οι βασικές αιτίες των συγκρούσεων μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών χθες στο Νέο Δελχί. Αν και η κυβέρνηση Μόντι επιχειρεί να υποβαθμίσει τα γεγονότα, τον αντίκτυπο και τα κίνητρα της ατζέντας που προωθεί, οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναγκάτηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ινδία.
Ο νέος νόμος προσφέρει νέο τρόπο κτήσης ινδικής υπηκοότητας για έξι μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες από το γειτονικό Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Ινδουιστών και των Χριστιανών, αλλά όχι μουσουλμάνων.
Βέβαια, το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata του Ναρέντα Μόντι αρνείται κάθε θρησκευτική προκατάληψη αλλά αντιτίθεται στην ενσωμάτωση στο νόμο πρόβλεψης και για τους Μουσουλμάνους. Αξιωματούχοι αντιτάσσουν ότι ο νέος νόμος έχει σκοπό να βοηθήσει τις μειονότητες να αντιμετωπίσουν διώξεις στις τρεις κοντινές μουσουλμανικές χώρες.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο νέος νόμος έχει “θεμελιώδη διακριτική μεταχείριση” και ζήτησε την αναθεώρησή του.