Αντιφατικό και διχασμένο είναι το μήνυμα που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις βρετανικές εκλογές, το οποίο όμως είναι ενδεικτικό της επικράτησης του λαϊκισμού και της δικτατορίας του “απλού”, έναντι των σύνθετων και πολλές φορές δυσνόητων απαντήσεων, στα ολοένα και κλιμακούμενης δυσκολίας προβλήματα.
Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, καθώς η δυναμική είχε διαφανεί ξεκάθαρα από τις δημοσκοπήσεις. Ακόμα όμως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί τα αίτια της συντριβής των Εργατικών και θριάμβου του Μπόρις Τζόνσον. Αυτό που προκύπτει όμως από μια πιο σχολαστική εξέταση των πολιτικών παρατάξεων και των ποσοστών που έλαβαν αντίκειται, τελικά, στην πολιτική δυναμική του αποτελέσματος.
Ο BoJo, παρά τον πολιτικό ανορθολογισμό του, τον έντονο λαϊκισμό και τις ad hoc πολιτικές του σάρωσε εκλογικά, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Τόρις μετά την εκλογική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987. Αντιθέτως, ο καθηγητής, θεωρητικός και ικανός κοινοβουλευτικός, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχασε παταγωδώς.
Το μήνυμα
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξουν πολλές αναλύσεις για τα αίτια και το προφίλ του αποτελέσματος, πολλά θα ειπωθούν επίσης και για τις προσωπικότητες των ηγετών. Τα στατιστικά θα αναλυθούν σε βάθος και νέες δημοσκοπήσεις θα διεξαχθούν. Σε αυτό το πλαίσιο η Statista και το Crisis Monitor εντοπίζουν τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος στο… μήνυμα.
Το απλό και επαναλαμβανόμενο ad nauseum σύνθημα των Τόρις, που ξεκίνησε πολύ καιρό πριν από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον “Get Brexit done”, μίλησε κατευθείαν στις καρδιές των ψηφοφόρων, μετατρέποντας την εκλογική αναμέτρηση σε νέο -άτυο- δημοψήφισμα για το Brexit. Το μήνυμα ήταν τόσο ξεκάθαρο και ισχυρό που συνέθλιψε ακόμα και το κόμμα του Brexit.
Για τους ψηφοφόρους που στόχευαν σε δεύτερο δημοψήφισμα ή σε ανάσχεση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, οι επιλογές ήταν πολύ περισσότερες. Αποτέλεσμα; Η πολυδιάσπαση του χώρου και η συντριπτική ήττα.
Η πλειοψηφία ξέρει τί θέλει, αλλά όχι πως θα το πετύχει
Έτσι, αν και η πλειοψηφία, όπως φαίνεται στο γράφημα, ψήφισε κόμματα “αναθεωρητικά” του Brexit, εν τούτοις θριάμβευσαν οι Τόρις, που υπέρ του Brexit, επειδή κατάφεραν να αφανίσουν τον ανταγωνισμό στο στρατόπεδό τους.
Όπως φαίνεται στο infographic, τα κόμματα των οποίων η θέση ήταν είτε αντι-Brexit είτε υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων – 51,2%. Τα κόμματα του “Get Brexit Done” συγκέντρωσαν μόλις 46,8%.