Το “αγορασμένο” χαρτί της ρωσικής απειλής και αναγκάζεται να παίξει ξανά η Τουρκία, απειλώντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, μετά από το μπαράζ εις βάρος της εξελίξεων ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για αγορά νέων S-400 και συμπαραγωγή του συστήματος με τη Ρωσία, καθώς και ότι εξετάζει σειρά εναλλακτικών για υπερσύγχρονο μαχητικό.
Η Τουρκία πιέζει πλέον αφόρητα τη Μόσχα να συμμετάσχει στην προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις ΗΠΑ, δρόμο που αποφεύγει επιμελώς να διαβεί το Κρεμλίνο, καθώς έχει διαφορετική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και με τον Λευκό Οίκο.
Από ρωσικής πλευράς, τα media που φέρουν το βάρος της… μετάδοσης της προπαγάνδας όπως το RT και το Sputnik επιλέγουν ιδιαίτερα προσεκτική γλώσσα, θέλοντας να επισημάνουν την αποστασιοποιημένη στάση του Κρεμλίνου.
Ειδικότερα, τελευταίο δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης του Sputnik αναφέρεται -εκ νέου- στην προοπτική συμπαραγωγής των S-400 με την Τουρκία, την οποία έχει στο παρελθόν απορρίψει το Κρεμλίνο. Έτσι, τώρα, θέλοντας να διευκολύνουν την ανάπτυξη της στρατηγικής του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά χωρίς να βλάψουν τα συμφέροντα και τις θέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται μεν στην ανάγκη για κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογιών, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δεύτερη συστοιχία των S-400, την αποδίδει δε, σε πηγή από την Άγκυρα.
Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία επιχειρεί να θέσει ως προϋπόθεση για την αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400 τη συμπαραγωγή του συστήματος.
“Η προμήθεια της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών συστημάτων πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία προϋποθέτει την από κοινού παραγωγή και μεταφορά τεχνολογιών, με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται μέχρι τον Απρίλιο του 2020, είπε την Παρασκευή μια πηγή από την τουρκική αμυντική βιομηχανία”.
συνεχίζοντας μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει:
«Η συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιλαμβάνει δύο συστοιχίες. Η πρώτη έχει ήδη παραδοθεί. Η δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη και, τον Απρίλιο του επόμενου έτους, τα συστήματα θα είναι πλήρως έτοιμα. Η συμφωνία δεν προβλέπει την από κοινού παραγωγή και μεταφορά τεχνολογιών για την πρώτη συστοιχία. Τα συστήματα ήρθαν στην Τουρκία, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στη Ρωσία»,
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, σχετικά με την κοινή παραγωγή, αφορούν τη δεύτερη συστοιχία των S-400.
«Η συμφωνία για την παράδοση των ρωσικών συστημάτων πυραύλων αεροπορικής άμυνας έχει υπογραφεί. Οι συνομιλίες δεν αφορούν την αγορά, αλλά την από κοινού παραγωγή και μεταφορά τεχνολογιών. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει την ακριβή ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας για την κοινή παραγωγή, αλλά υπολογίζεται πως, αυτό θα συμβεί πριν από τον Απρίλιο του επόμενου έτους»,
Ο δημοσιογράφος όμως, δεν αρκείται στην υποσημείωση ότι τα παραπάνω προέρχονται από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά συνεχίζει τον διαχωρισμό αναφέροντας:
“Αυτή η είδηση έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με τα συστήματα S-400 που η Άγκυρα αγόρασε από τη Ρωσία, νωρίτερα φέτος”.
Εν τέλει ο δημοσιογράφος του Sputnik, αναφέρεται και στις επικείμενες κυρώσεις που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς και στην απάντηση-προειδοποίηση της Άγκυρας για ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης στο Ιντσιρλίκ.
Αν και πρόκειται για απειλές που η Τουρκία έχει πολλάκις διατυπώσει, η διάρθρωση του κειμένου και η ρητορική του, καθιστούν σαφές ότι το Κρεμλίνο συμμετέχει μόνο παθητικά στην τουρκική στρατηγική.