Αναπόδραστη μοιάζει πλέον η φθίνουσα τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η Praxia Bank, με τη διοίκηση και τον βασικό μέτοχο να κινούνται στα όρια της θεσμικής εκτροπής, καθώς επιμένουν στη διαχείριση ζητήματος βιωσιμότητας της τράπεζας, που απασχολεί 230 υπαλλήλους, με επικοινωνιακούς όρους, τη στιγμή που όλες οι κινήσεις για την είσοδο επενδυτή έχουν ναυαγήσει στη διαδικασία του due diligence.
Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία αποεπένδυσης του Fund Atlas και την πώληση της τραπεζικής άδειας Praxia στη Viva Walet, με διαρροές για ανατροπές και εν συνεχεία με απολύσεις κορυφαίων διοικητικών στελεχών, προκειμένου να δυναμιτίσει το κλίμα και να προκαλέσει αντιδράσεις.
Τις τελευταίες ώρες στα ηλεκτρονικά media έχουν γραφεί και αναπαραχθεί στα social media δημοσιεύματα που καλύπτουν όλο το εύρος των πιθανών επιλογών, επικαλούμενα πληροφορίες, ενώ ούτε η διοίκηση, ούτε ο βασικός μέτοχος έχουν ανακοινώσει ποιά είναι τα νέα και ποιά τα πραγματικά δεδομένα και τί ακριβώς προτίθενται να κάνουν.
Διαρροές από τη διοίκηση της τράπεζας σε φίλα προσκείμενα sites έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να επενδύσει εκ νέου κεφάλαια η Atlas Merchant Capital, ώστε αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία της Praxia, αγοράζοντας χρόνο, ώστε να μη φθαρεί από τη φημολογία το περιουσιακό στοιχείο του Fund, που είναι η φήμη της τράπεζας. Ωστόσο, αυτό το σενάριο, φαινόταν εξ αρχής πληθωρισμένο, δεδομένων των προβληματικών σχέσεων διοίκησης και Fund και κατηγοριών που έχουν αμφότεροι εκτοξεύσει.
Σήμερα το βράδυ, νεότερες πληροφορίες που μεταδίδουν ηλεκτρονικά media αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για την καταγγελία των συμβάσεών τους, εξέλιξη η οποία ήταν εν μέρει αναμενόμενη, αλλά εφόσον η διοίκηση και βασικός μέτοχος είχαν πρώτα ανακοινώσει αν αποδέχονται ή όχι την πρόταση της Viva Wallet, για αγορά της τραπεζικής άδειας έναντι 20 εκατ. και του άκρως απαραίτητου προσωπικού και λογισμικού.
Το μικρό μέγεθος της Praxia Bank, ως επιχειρηματικής οντότητας και η μηδενική έκθεσή της στην ελληνική αγορά δημιουργούν αίσθημα εφησυχασμού για τις κανονιστικές, θεσμικές και εποπτικές αρχές, καθώς από την αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων δεν προκύπτουν ανησυχίες, πέρα από τις απολύσεις. Οι εξελίξεις στην Praxia Bank αφήνουν αδιάφορα και τα συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί δεν ανήκουν σε κανένα. Επίσης, από τις εξελίξεις προκύπτει η αίσθηση ότι η διοίκηση επιχειρεί προκαλώντας την παρέμβαση των αρχών να αποποιηθεί και να μεταθέσει το πρόβλημα.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων και η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το μέλλον μιας τράπεζας σε ένα ασφυκτικά μικρό και κλειστό χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα όπως το ελληνικό, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της θέσης της τράπεζας στον κλάδο, προκαλούν ανησυχία, ανασφάλεια και εικοτολογία που αποδυναμώνει το success story και συνδυαστικά με άλλες υποθέσεις παταγωδών επιχειρηματικών αποτυχιών, εγείρουν εύκολα ερωτηματικά για την λειτουργία των θεσμικών και εποπτικών φορέων της αγοράς.
Το Crisis Monitor, που παρακολουθεί σταθερά τις εξελίξεις στην Praxia Bank, έχει επισημάνει τους κινδύνους, έχει καταδείξει τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της διοίκησης να “χρυσώσει το χάπι” και την σαφή επιχείρηση δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας με fake news και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.
Το πληθωρικά φορτισμένο σκηνικό είχε προετοιμαστεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις εξελίξεις, πριν την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της τράπεζας, με αθρόες προσλήψεις. Ο στόχος, όπως φαίνεται εκ των υστέρων ήταν διττός, πρώτα η δημιουργία “ανθρώπινης ασπίδας” ώστε να ληφθεί υπόψη το μέγεθος και να αναγκαστούν σε παρέμβαση κυβέρνηση και θεσμικοί παράγοντες και αφετέρου να δοθεί η εντύπωση σε εν δυνάμει επενδυτές ότι η τράπεζα είναι εν λειτουργία ραγδαία αναπτυσσόμενη. Οι προσπάθειες όμως κατέστησαν άκαρπες, καθώς κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας, ώστε η επικείμενη κατάρρευση να έχει απολύτως λελογισμένες και αναμενόμενες επιπτώσεις.