Προβλήματα στον… “παράδεισο” αντιμετωπίζει ο βασικός μέτοχος της Praxia Bank, Atlas Merchant Capital, καθώς παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων για επίδοξους αγοραστές, εν δυνάμει επενδυτές και για τη δυναμική της μικρής αλλά σύγχρονης και ευέλικτης τράπεζας, μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής μη-δεσμευτικών προσφορών οι υποψήφιοι είναι ένας, η Viva.
Μάλιστα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα το Atlas αποφάσισε να μην “οριστικοποιήσει” το αποτέλεσμα, δίνοντας ατύπως μερικές ημέρες παράταση, εν αναμονή ενός ακόμα υποψηφίου ο οποίος όμως δεν θα υποβάλλει μη-δεσμευτική, αλλά ενδεικτική προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που ετοιμάζεται να υποβάλλει δεν… υπήρχε νωρίτερα, καθώς δεν έχει έτοιμη την προσφορά, αλλά θα καταθέσει μια τύποις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Atlas Merchant Capital, μοναδικός μέτοχος της Praxia bank, αναζητά από καιρό τώρα αγοραστή για να απεμπλακεί από την Praxia, καθώς η τράπεζα παρότι διαθέτει πλήρη άδεια δεν πέτυχε τους στόχους άντλησης κεφαλαίων και προσέλκυσης καταθέσεων, ενώ δεν ανέπτυξε και ουσιαστική οργανική δραστηριότητα επί μια διετία.
Η διοίκηση, μετά από πολλές διοικητικές ανακατατάξεις και αθρόες προσλήψεις το 2018 κατάφερε να εκτοξεύσει τα έξοδα και τις ζημιές της Praxia, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη συντήρησή της από τον υφιστάμενο μέτοχο, ο οποίος ωστόσο, ενέκρινε τη στρατηγική αυτή, προσδοκώντας ενδεχομένως να “ενοχλήσει” τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες εν τέλει θα εξαγόραζαν την μικρή και… “απειλητική” Praxia, ή θα τη χρησιμοποιούσαν ως fintech arm.
Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Praxia, όμως, είναι η τραπεζική άδεια, καθώς είναι πλήρης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στις συστημικές, γεγονός που της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων. Τα “χαρτιά” αυτά, όμως, αντισταθμίζεται από το υψηλό λειτουργικό κόστος της τράπεζας, την αδικαιολόγητα δαιδαλώδη διοικητική δομή και την οριακή διείσδυση στην ελληνική αγορά.
Έτσι, για τους εν δυνάμει επενδυτές θα ήταν ενδεχομένως πιο πρόσφορο να αποκτήσουν την άδεια, απαλλαγμένη από τα 25 εκατ. ετήσιο κόστος που έχει επωμιστεί η Praxia, η οποία μετά από δύο έτη δεν έχει αναπτύξει κάποια niche market, ούτε τεχνολογικό πλεονέκτημα.
Επί τάπητος βρίσκεται και το ενδεχόμενο να κλείσει η τράπεζα, αν και δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες, Σε αυτή τη φάση, όμως, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός ενός joint venture από τη Viva και την Optima Bank, υπό κυβερνητική πίεση -καθώς διακυβεύεται το success story-, που θα αναλάβουν το management και το πλειοψηφικό πακέτο, ενώ η Atlas θα παραμείνει με μειοψηφική συμμετοχή, ορίζοντας ένα ή δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο και αναμένοντας να παραχθεί υπεραξία, για να μη λογιστικοποιήσει όλη τη ζημιά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό τίθεται εν αμφιβόλω είναι το μέλλον των εργαζομένων, για τους οποίους δεν υπάρχουν πρόνοιες, ούτε συλλογικές συμβάσεις.