“Λαγό” φαίνεται ότι έβγαλε το συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ, καθώς όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικώς της Ελλάδας, στο κείμενο συμπερασμάτων που προετοιμάστηκε για τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχει σαφής αναφορά στο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Ενώ μέχρι χθες η επίσημη θέση της ΕΕ δια του Ύπατου Εκπροσώπου ήταν ότι το Μνημόνιο που αμφισβητεί τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα είναι “ανησυχητικό”, μετά τις δηλώσεις της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η θέση αυτή φαίνεται να αλλάζει.
Μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά – όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».
Το βασικό σημείο που φέρει όλο το πολιτικό, διπλωματικό και στρατηγικό βάρος εντοπίζεται στη διατύπωση:
“Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”.
Τώρα, μένουν να ερμηνευτούν πολιτικά και εκ του αποτελέσματος οι έννοιες “αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο” και “απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα”.
Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το κείμενο συμπερασμάτων ενδεχομένως να αλλάξει ουσιωδώς πριν το συνυπογράψουν οι ηγέτες, η συμπερίληψη της συγκεκριμένης φράσης πάντως αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη για την ελληνική κυβέρνηση.
Κυρώσεις και… φρεγάτες
Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητά πλήρη στήριξη, ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προέκυψε ότι η Αθήνα επιδιώκει ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την Κύπρο και προσάρτημα σε αυτές, εφόσον τελικά ενεργοποιήσει το Μνημόνιο και επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ήδη πάντως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη φαίνεται να ξεδιπλώνεται με τη μορφή της στρατιωτικής παρουσίας ιταλικής φρεγάτας στην Κύπρο και τη συμμετοχή της σε κοινά γυμνάσια με την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Αίγυπτο.