Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ξεδιπλώσει διπλωματικά και πολιτικά αντίμετρα ώστε να παρεμποδίσει την κύρωση του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης από στα διεθνή φόρα και κυρίως στον ΟΗΕ, ζητώντας από τον γενικό γραμματέα να την χαρακτηρίσει απαράδεκτη και παράλληλα να κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταδικάσει.
Η ελληνική κυβέρνηση, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιχειρηματολογία και σκιαγραφούν τη στρατηγική που ακολουθεί για να απομονώσει την Τουρκία διπλωματικά και πολιτικά στη διεθνή σκηνή.
Χθες, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε στήριξη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο όμως απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκία και παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ πιο σκληρή εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προανήγγειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Τις επιστολές παρουσίασε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως οι επιστολές καταδεικνύουν την τουρκική παραβατικότητα.
Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στις επιστολές υπογραμμίζεται πως η σύναψη της Συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας– να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Τέλος, σημειώνεται πως το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα επιδιώκει προβάλλοντας να καταστήσει σαφή την ισχυρή αντίδρασή της προβάλλοντας κάθε δυνατή αξίωση κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε ακόμα και όταν μετριαστούν, μετά από διαβουλεύσεις, να κερδίσει την ουσία της υπόθεσης, ήτοι την απόρριψη του Μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη, ακόμα και σιωπηρά…