Κοινό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία προτάσσουν τα κοινοβουλευτικό κόμματα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Αν και δεν έγιναν γνωστά τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου υπό τον υπουργό Εξωτερικών, από τις αποστροφές των δηλώσεων του Νίκου Δένδια και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, προκύπτει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα ενεργοποιηθούν στην Ευρώπη, ενόψει και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για να πετύχουν την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, κατά της της Τουρκίας για την Κύπρο και για την συμπλήρωσή τους με προσάρτημα για υπό όρους επέκτασή τους, για την κάλυψη και της Ελλάδας.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκε το κλίμα που εισέπραξε ο Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αποστασιοποιημένη προσέγγιση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
Από το Βερολίνο, πάντως, υπάρχουν αιτιάσεις και διαβεβαιώσεις, ότι η στάση του Μάας αποδίδεται στις εσωτερικές τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό και όπως συνηθίζεται σε θέματα όπου δεν συμφωνείται επακριβώς η γραμμή εκ των προτέρων οι υπουργοί -ακόμα και η καγκελάριος- δεν λαμβάνουν δημόσιο θέση.
Όπως προέκυψε από τη διασταύρωση πληροφοριών και ενημερώσεων του Νίκου Δένδια και του Γιώργου Κατρούγκαλου, η στάση που τήρησε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είχε στόχο να καλύψει τη νωχελικότητα που επέδειξε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο σε επίπεδο Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, όσο και εκ της δημόσιας σιωπής του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην ανάσχεση του τουρκικού lobbying στις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και στην προώθηση ενός σκληρού ανακοινωθέντος που θα παγώσει τις ενέργειες της Τουρκίας, μέχρις ότου η ΕΕ είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα την ανανέωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.
Επίσης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ5 συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του Ανδρέα Λοβέρδου τάχθηκε υπέρ της πολιτικής κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις Δένδια
Σύμπνοια απόψεων διαπιστώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχοντας ως παρακαταθήκη τη στήριξη που απέσπασε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις σε μια συνεδρίαση που κράτησε περίπου τρεις ώρες.
«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια»
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης.
Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.
Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Κατρούγκαλος: Ενεργητική πολιτική και κυρώσεις
Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση»,
επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό η Νέας Δημοκρατία.
«Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας»,
πρόσθεσε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της ενεργητικής πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο και να επεκταθούν σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.
Στα ενεργητικά μέτρα, ο Γ. Κατρούγκαλος περιέλαβε και τη σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός ζήτησε «να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές εργασίες.
Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».
Kατάσταση εκτός των συνηθισμένων
Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, επέμεινε στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.
«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει».
Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η ενημέρωση και η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Και τόνισε ότι στάση του ΜέΡΑ25 «παραμένει η εθνική συνεννόηση στη βάση του ρεαλισμού και της νηφάλιας προσέγγισης στα θέματα που αφορούν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας».
«Εμείς θέσαμε το θέμα ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι τυχαίνει και να ορίζουν και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας και ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Ελλάδα αποτελεί και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης
Την κοινή αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.
Εστιάζοντας στη στάση της Ελλάδας, είπε πως είναι η στάση που θεωρείται αυτονόητη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτή την κυβέρνηση, «δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν ότι αφήνει να εννοηθεί και στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης, ο κ. Συρίγος είπε πως αν ισχύει αυτό και το μνημόνιο για στρατιωτικά μέσα, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έχουμε σαφή παραβίαση αποφάσεως του ΟΗΕ που έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και είναι ένα θέμα που πρέπει να επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το εμπάργκο είναι μια κατάσταση που οφείλουν να κρατήσουν τα τρίτα κράτη, διαμήνυσε περαιτέρω.