Αναπόδραστη καθίσταται, όπως όλα δείχνουν, η στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές επιλέγουν στρατιωτικά εργαλεία για να εδραιώσουν τις θέσεις τους, καθώς η διπλωματική οδός φαίνεται “κλειστή”, δεδομένων των αντιδράσεων του διεθνούς παράγοντα.
Έτσι μετά τις τουρκικές NAVTEX και τις δηλώσεις από Αθήνα και Άγκυρα για την αυξημένη ετοιμότητα των στρατιωτικών τους δυνάμεων, δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός του ναυτικού της Λιβύης που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει εντολές για βύθιση τουρκικών πλοίων, εφόσον εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της χώρας του.
Ο Φάραζ Ελ Μαχντάουι ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ του έχει δώσει εντολή να βυθίσει τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, εάν μπουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Οι δηλώσεις του Ναύαρχου, Φάραζ Ελ Μαχντάουι (που πρόσκειται στις δυνάμεις του Χαλιφά Χαφτάρ -Λιβυκός Εθνικός Στρατός-, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης), προβλήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, ανέφερε μιλώντας στα ελληνικά, τα οποία έμαθε εκπαιδευόμενος στη χώρα τη δεκαετία του ’70 (στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), ότι ο στρατηγός Χαφτάρ του έχει δώσει εντολή να επιτεθεί σε τουρκικά ερευνητικά πλοία. «Θα τα βουλιάξω (σ.σ – τα τουρκικά πλοία). Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ».
«Εμείς αντιδρούμε σε αυτήν την συμφωνία. Είναι πάρα πολύ κακή», τόνισε παράλληλα για τη συμφωνία της κυβέρνησης της Λιβύης με την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, ο Ναύαρχος Ελ Μαχντάουϊ, είχε αναρτήσει το εξής μήνυμα -γραμμένο μάλιστα στα ελληνικά- στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».
Οι δηλώσεις αυτές, αν και εντυπωσιακές και υποστηρικτικές για τις ελληνικές θέσεις, εν τούτοις αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς το ενδεχόμενη αντιπαράθεση του τουρκικού με το λιβυκό πολεμικό ναυτικό μπορεί να λάβει χώρα και σε ελληνική ΑΟΖ, εξαναγκάζοντας την Ελλάδα να πάρει θέση.
Ανεξαρτήτως όμως μιας τέτοιας εξέλιξης οι επιθετικές δηλώσεις υπονομεύουν το πολιτικό αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ καθιστούν την Κρήτη και τα εκεί οικόπεδα της ΑΟΖ “hot zone”.