Να επαναπροσδιορίσει το επίπεδο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θέτοντας παράλληλα το πλαίσιο και τη λογική των αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς επιχείρησε με συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Η παρέμβαση όμως του κ. Διακόπουλου στην ΕΡΤ έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πρόκειται για τον κοντινότερο αξιωματούχο στον πρωθυπουργό, με φυσική έδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, που συνεπάγεται ότι οι θέσεις του απηχούν τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην ουσία μιλάει ατύπως για λογαριασμό του, στέλνοντας μηνύματα.
Από τις δηλώσεις Διακόπουλου ξεχωρίζει η αναφορά στην ένταση της αντιπαράθεσης και το επίπεδο των ελληνικών αντιδράσεων, όπου διαφοροποιήθηκε από ΄προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ο Σύμβουλος Εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φόβος θερμού επεισοδίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει έρευνες ή γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, ο κ. Διακόπουλος αναφέρθηκε στην αναλογικότητα της αντίδρασης. ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν θεωρεί ουσιαστική απειλή το τουρκικό Μνημόνιο και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις δεν είναι σκληρότερες αλλά αντίστοιχες της απειλής που εκτιμάται ότι αποτελεί η διμερής συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Σε ερώτηση για αναφορικά με το ενδεχόμενο με την αντίδραση της Ελλάδας εφόσον τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης και τόνισε πως
«δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράφει από το κοινοβούλιο και οτιδήποτε την καθιστά άκυρη και διάτρητη. Έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».
Οσον αφορά τις πιθανές συνέπειες, πως μπορεί να υπάρχει ένταση με την Τουρκία, όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο εξαιτίας του μνημονίου.
«Είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση. Η συνάντηση αυτή ήταν μια μορφή επικοινωνίας και μία μορφή πολιτικής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί. Η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μία συζήτηση που έθεσε η τούρκικη πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όμως, είναι τεχνικά μέτρα μεταξύ υπουργείων άμυνας»,
συμπλήρωσε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής, σημείωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας, που επικύρωσε το μνημόνιο και το απέστειλε στον ΟΗΕ, έχουν λογική συνέχεια.
«Εκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του για να μείνει στη θέση του, για αυτό πιέζονται να πετύχουν μία συμφωνία με τον Σαράζ όσο είναι ακόμα εκεί και μπορεί να δηλώνει πρόεδρος της Λιβύης. Γι αυτό το λόγο το μνημόνιο συμφωνίας είναι μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σαράζ, δεν είναι μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης».
“Πόλεμος” ανακοινώσεων
Πάντως, από το πρωί της Κυριακής, η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει με μπαράζ του υπουργείου Εξωτερικών μέσω διπλωματικών διαύλων και media, στην Άγκυρα, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη-αντεπίθεση του Νίκου Δένδια στον ΑΝΤ1, όπου χαρακτήρισε το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προϊόν εκβιασμού της Άγκυρας.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση που εγκαλούσε σε δηκτικό ύφος την Τουρκία, αποφεύγοντας ωστόσο να εισέλθει στην ουσία των εξελίξεων, αλλά θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι οι προκλήσεις δεν θα μένουν αναπάντητες. Όπερ σημαίνει ότι η Αθήνα επιχειρεί να επιφορτίσει την Άγκυρα με την πρωτοβουλία για την ρητορική και πολιτική αποκλιμάκωση.
Οι παρεμβάσεις των δύο αξιωματούχων ακολουθούν μια σχετικά αιχμηρή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέδριο για ποντιακό ελληνισμό, στην οποία αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προηγηθεί passive agrressive δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου για το ενδεχόμενο σύγκρουσης και αντίστοιχες του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Δηλώσεις επί των εξελίξεων πραγματοποίησε και ο Ταγίπ Ερντογάν.