Σε γραμμικά κλιμακούμενη στρατηγική έντασης επιμένει η Τουρκία, καθώς μετά την κύρωση του Μνημονίου με τη Λιβύη από το τουρκικό Κοινοβούλιο η Άγκυρα το προώθησε στον ΟΗΕ, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει δυναμική και να το κατοχυρώσει ως διπλωματικό και νομικό κεκτημένο, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ως μοχλό πίεσης στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν και και την κύρωσή του και από τα δύο μέρη το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή -και η Βουλή της Λιβύης έχει απριόρι αρνηθεί κάτι τέτοιο, καθώς την ελέγχει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, εν τούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να το χαρακτηρίσει κεκτημένο και να διεκδικήσει μέσω αυτού ενεργό ρόλο στην περιοχή.
Στρατηγικά, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι τώρα αυξημένος, ενώ οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς παρεμβαίνοντας στην περιοχή όπου έχουν εκχωρηθεί οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δημιουργεί τη βάση ώστε να μπορεί να παρενοχλεί επενδυτές, όπως πράττει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από τουρκικής πλευράς, επίσης, ξεκίνησαν ήδη οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση του Μνημονίου, κάτι που σύμφωνα με το κείμενο μπορεί να συμβεί εφόσον αμφότερα τα μέρη είναι έτοιμα. Πάντως, υπάρχουν αρκετές νομικές διατυπώσεις που ακόμα αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, αλλά και από τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Αντιστοίχως, όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει σχέδιο αντίδρασης και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει να “ξεδιπλώνει” πρωτοβουλίες στην περιοχή, στο πλαίσιο των διακρατικών σχημάτων ασφαλείας που έχουν συγκροτηθεί υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και στα οποία συμμετέχουν Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος και Ιορδανία.
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, AKP, ο Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». Ήδη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι το Μνημόνιο δημιουργεί προοπτική νέων γεωτρήσεων, δήλωση που αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη επαγρύπνηση.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην χθεσινή απέλαση του Λίβυου πρέσβη, κάνοντας λόγο για «κακή διπλωματική συμπεριφορά» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.