Να στρέψει την προσοχή στην κινητικότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση με διαρροές στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία προβάλλει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και έθεσαν σε λειτουργία τους ρωσικούς S-300.
Η τουρκική εφημερίδα “ακούει” ελληνικά “τύμπανα πολέμου” και διακρίνει Έλληνες στρατιωτικούς που αναζητούν αφορμές για σύρραξη με την Τουρκία.
Στόχος της Τουρκικής μηχανής προπαγάνδας είναι να πυροδοτήσει την αντίδραση των ΗΠΑ και να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, θέτοντας επιπλέον θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη. Απώτερος στόχος είναι η υποβάθμιση των ζητημάτων της τουρκικής προκλητικότητας, που έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο, που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στην πραγματικότητα τα τουρκικά media επιχειρούν, τώρα, να στιγματίσουν την Ελλάδα για προκλητική συμπεριφορά και να αποτρέψουν την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας και εδραίωση της κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στρατηγικά, η εντατικοποίηση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει από καιρό δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της προώθησης του νέου γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ, κεντρικός άξονας του οποίου είναι ο έλεγχος του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ. Για την εμπέδωση του σεναρίου αυτού οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη δημιουργία περιφερειακών δομών ασφαλείας, σε διακρατικό επίπεδο, μεταξύ συμμάχων-χωρών της περιοχής, με κοινή συνισταμένη τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία.
Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες χωρών Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος και Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. “Μπλαντέρ” σε αυτούς τους σχηματισμούς είναι οι ΗΠΑ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.
Επίσης, με τη δημοσιότητα που προσέλαβε και αυτό το θέμα στα ελληνικά media, η Άγκυρα αποδεικνύει ότι κυριαρχεί στο μέτωπο της επικοινωνίας, της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, τομείς ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη διαμόρφωση της τάσης και κρίσιμοι για την πολιτική σταθερότητα.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει και ενεργοποιεί σχέδιο αντίδρασης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Λιβύη. Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή και οι κοινές δράσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ στα πρότυπα της επιχείρησης “Σοφία” της ΕΕ.
Το σκηνικό αυτό προσπαθεί τώρα να αποτρέψει η Τουρκία, στρέφοντας τους προβολείς στην Ελλάδα, με στόχο να ενεργοποιήσει το NATO και τις ΗΠΑ, ώστε να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε στρατηγική αναδίπλωση και να κερδίσει χρόνο, χώρο και επικοινωνιακό πλεονέκτημα η Τουρκία, αιτιολογώντας παράλληλα την επιθετικότητα της ως… “άμυνα”.
Για το λόγο αυτό αναδεικνύει ως μείζον θέμα την ενεργοποίηση των S-300, καθώς εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα ενοχλήσει τις ΗΠΑ, μιας και στην περιοχή σταθμεύουν και διέρχονται αμερικανικά drones, αεροπλανοφόρα ακόμα και στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Εκρηκτικό… κλίμα
Μάλιστα, η εφημερίδα γράφει ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 300 στην Κρήτη, στέλνοντας επιπλέον ναυτικές δυνάμεις στο νησί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οπλισμό και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ κληθείς σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού CNN Turk να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ενεργοποίησης των S300 ανέφερε ότι «εγώ τέτοια επιβεβαιωμένη πληροφορία δεν έχω».
«Κοιτάξτε όμως την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού. Αυτοί ασχολούνται με παιδιάστικα πράγματα. Αν γίνεται κάτι τέτοιο τότε είναι υπόθεση εκείνων που ασχολούνται με τους S-400», ανέφερε.
Προσθέτει ακόμη ότι Έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στον Αλ Τζαζίρα, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ισχυρίστηκε πως στην περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή, το ελληνικό ναυτικό θα απαντήσει και η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε πόλεμο.