Ως ευκαιρία οικοδόμησης προφίλ ισχυρού παίχτη και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ΄Άγκυρα τα διπλωματικά μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα απέναντι στην κυβέρνηση της Λιβύης, μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Τουρκία.
Έτσι, λίγο μετά την επιβεβαίωση της προαναγγελθείσας απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, αφού απέτυχε να παραδώσει το Μνημόνιο στις ελληνικές αρχές, στις εξελίξεις παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δηλώνοντας ότι
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό»,
είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα, στη διάρκεια του «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» στο οποίο συμμετείχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε:
«Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή».
Οι δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου στόχο έχουν να διατηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα, εντείνοντας έτσι την πίεση και το φόβο για νέες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας, έτσι ώστε να υποκύψει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερείς αντί για διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι
«η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη»,
ενώ συνεχίζοντας είπες:
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε:
«Δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας».
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες», με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.
«Η Ουάσγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για την Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για τη γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα»,
τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου.
Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι
«στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία» και ότι «δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική».
Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι αναφορές κατά των ΗΠΑ, στρέφονται κατ’ ουσία κατά του Μπαράκ Ομπάμα και της CIA, παίζοντας έτσι το παιχνίδι του Τραμπ.