Έντονη, όπως αναμενόταν, είναι η αντίδραση της Λιβύης στην υλοποίηση της προαναγγελθείσας απόφασης της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της στην Αθήνα, αφού δεν ανταποκρίθηκε σε συγκεκριμένους όρους που είχαν τεθεί.
Η αιτία της κήρυξης του Λίβυου πρέσβη persona non grata στην Ελλάδα ήταν η υπογραφή του Μνημονίου χάραξης θαλασσίων συνόρων και ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, εκφράζοντας έτσι εμπράκτως τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πράξη αυτή απαντά και τις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης προς την Ελλάδα, ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπέγραφε το Μνημόνιο, όταν ρωτήθηκε σχετικά τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, ωστόσο το έγγραφο περιήλθε στην κατοχή της Ελλάδα από άλλες πηγές.
Με την Τουρκία να έχει ήδη κυρώσει το κείμενο του Μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην ανάσχεση της αντίστοιχης διαδικασίας από την πλευρά της Λιβύης. Για το λόγο αυτό έχει προσκληθεί στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης ο οποίος πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ και ήρε τη στήριξή του Σώματος στην κυβέρνηση της Λιβύης, με επιστολή που έστειλε στον γγ του ΟΗΕ, επ΄ αφορμής του Μνημονίου, το οποίο θεωρεί άκυρο και παραβατικό.