Σε γραμμική τροχιά συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, προωθώντας σήμερα προς ψήφιση τα δύ Μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη, παρά τις διεθνείς παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση, αποδεικνύοντας -για ακόμη μια φορά- ότι οι απειλές είναι αξιόπιστες και οι πράξεις μη αναστρέψιμες.
Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εδραιώσει status περιφερειακής υπερδύναμης, είναι η αποδέσμευση από το σύμπλεγμα ελέγχου που έχουν επί δεκαετίας διαμορφώσει ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, καθοδηγώντας τάσεις και κατευνάζοντας εξάρσεις κατά το δοκούν.
Όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, η κυβέρνηση της χώρας θα καταθέσει αμφότερα τα Μνημόνια στη Βουλή, όπου θα ξεκινήσει η ψήφισής τους από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Διαβάστε Επίσης: Η Τουρκία κερδίζει έδαφος, τα λάθη της Ελλάδας και οι πλάτες Πούτιν και Τραμπ
Η κίνηση καταδεικνύει ότι στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο Λονδίνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος μόνο αμφίπλευρη αποδοχή του αναπόδραστου της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ενώ από ελληνικής πλευράς έγινε μια επιδερμική ενημέρωση για τη συνάντηση από τον πρωθυπουργό, από τουρκικής η συνάντηση αντιμετωπίστηκε -λίγο ως πολύ- ως μη γενόμενη, καθώς το θέμα δεν καλύφθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η συνέχεια, έτσι όπως διαμορφώνεται βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των κομμάτων και την τουρκική να προωθεί τα Μνημόνια με τη Λιβύη προς ψήφιση. Σφήνα δρομολογηθείσες εξελίξεις επιχειρεί να μπει η Κύπρος, ξεκινώντας διαδικασίες για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η fast track διαδικασία που επιλέγει η Τουρκία προλαβαίνει ακόμα και τις ελληνικές αντιδράσεις, καθώς το υπουργείο Εξωτερικώ είχε δώσει προθεσμία στον πρέσβη της Λιβύης να προσκομίσει το Μνημόνιο έως σήμερα Πέμπτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί την Παρασκευή, Ο εξελίξεις στην Τουρκία, υποσκάπτουν τη δυναμική της ελληνικής αντίδρασης καθώς από σήμερα το Μνημόνιο θα είναι διαθέσιμο και τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης στην Τουρκία.
Ο διεθνής παράγοντας, πάντως, σε όλες τις εκφάνσεις του ήταν αποστασιοποιημένα υποστηρικτικός προς την Ελλάδα, εγκαλώντας την Τουρκία για τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, αλλά χωρίς να τοποθετούνται επί την ουσία και τη νομιμότητα του Μνημονίου χάραξης θαλασσίων συνόρων και ανακήρυξης ΑΟΖ, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Οπως είπε ο κ. Οκτάι
«η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».