Με διαδικασία fast track ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή και την Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου σήμερα η συμφωνία της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τη Λιβύη για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων και την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Το περιεχόμενο του μνημονίου «για τον καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» βρίσκεται πια στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.
«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Το θέμα της συμφωνίας, που υπέγραψαν Ταγίπ Ερντογάν και Φάγεζ αλ-Σαράτζ στις 27 Νοεμβρίου, έθεσε η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου με τον πρώτο να φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι είναι μια νομικά άκυρη συμφωνία που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών εκτός από την αντίδραση της Αθήνας και της Αιγύπτου έχει προκαλέσει προσεκτικές αντιδράσεις από την Ε.Ε. το State Department και τη Ρωσία. Ωστόσο ουδείς το χαρακτήρισε απριόρι παράνομο πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Τώρα, αναμένεται νέος κύκλος διπλωματικών και πολιτικών αντιδράσεων, εφόσον πλέον τα σχετικά έγγραφα έχουν καταστεί δημόσια.