Ολοκληρώθηκε μετά από 95 λεπτά η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στο Λονδίνο και μετά από επαφές που είχαν αμφότεροι, υπό διαφορετικές συνθήκες με τον Ντόναλντ Τραμπ,
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2019 | 20:16:15
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος αρκετά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ οι ηγέτες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, προέβη σε μια περιορισμένη καταγραφή της ελληνικής στάσης στη συνάντηση. Από τουρκικής πλευράς, δεν υπήρξε -μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- καμία αντίστοιχη τοποθέτηση, ενώ το θέμα δεν αναδεικνύεται ως γεγονός από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγαίνοντας από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες ήταν χαμογελαστοί, αν και δεν έδωσαν εκ νέου τα χέρια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε νέα κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε τον Αμερικανό πρόεδρο μόνο στο πλαίσιο γεύματος με έξι ακόμα ηγέτες χωρών που οι αμυντικές τους δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ.
To Crisis Monitor είχε εξ αρχής επισημάνει ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης, τα ετεριορισδιοριζόμενα περιθώρια ελιγμών δεν επιτρέπουν.
Τί ειπώθηκε: Η εκδοχή του Μαξίμου
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΑΠΕ και την εκδοχή που διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν οι δύο ηγέτες είχαν μία ανοιχτή συζήτηση.
«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν»
κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το Μαξίμου και τις επικαλούνται τα ελληνικά media από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.
Μέχρι ώρας,πάντως, υπάρχει κενό ενημέρωσης από τουρκικής πλευράς, με το τελευταίο στίγμα των θέσεων της Άγκυρας να καταγράφεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όταν έθεσε εκτός ατζέντας την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Σιγή ασυρμάτου από Ερντογάν
Από τουρκικής πλευράς, πάντως, η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται περίπου ως μη γενόμενη, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά θέματα στο Anadolu, τουλάχιστον μέχρι τις 20:08, ώρα Ελλάδος. Η στάση αυτή, καταδεικνύει περισυλλογή και εφόσον διατηρηθεί, ενδεχομένως να αποτελεί προοίμιο για την υιοθέτηση πολιτικής χαμηλότερων τόνων, ώστε να απεμπλακεί η κατάσταση και να βρεθεί διέξοδος από τον φαύλο κύκλο αύξησης της έντασης.
Παραδοσιακά, πάντως, όταν η Άγκυρα επιλέγει τη διπλωματική σιγή μετά από μια συνάντηση, στόχος είναι να μην καταγραφεί η συνάντηση αυτή και να μείνει στη συλλογική μνήμη η τελευταία κίνηση πριν από αυτή.
Στη συγκεκριμένη περίσταση, δύο είναι οι τουρκικές κινήσεις που μένουν, μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης του προέδρου της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό:
- Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, με τις οποίες έθετε εκτός ατζέντας ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, όπως δηλαδή αντιλαμβάνεται τα Μνημόνια με τη Λιβύη η Άγκυρα.
- Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχεδίου γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.