Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, χωρίς να εμπλέξει, τελικά τη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, έθεσε στη σύνοδο κορυφής του NATO ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσεγγίζοντας την ένταση από την πλευρά του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, οπτική που είχε νωρίτερα επιλέξει και ο Ταγίπ Ερντογάν για να θέσει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Η τοποθέτηση αυτή όμως, δεν απέχει από τη ρητορική και τη στρατηγική που υιοθέτησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για τη βιωσιμότητά της, ως αμυντική γραμμή, δεδομένου ότι η αντίρροπη δύναμη ταυτίζεται και τείνει να δημιουργήσει αδράνεια. Έτσι, υπονομεύονται δυνητικά πρωτοβουλίες εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου, που αποτελούν το “νόμισμα” επί του οποίου μετράται η διεθνής επιρροή της Ελλάδας στο νέο γεωοικονομικά οριζόμενο σκηνικό.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διαμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από πηγές στο Μαξίμου και τα φίλα προκείμενα στην κυβέρνηση media, στην αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στην παράνομη μετανάστευση, ζήτημα το οποίο με τη στήριξη της Ιταλίας και των ανατολικοευρωπαίων περιλήφθηκε στο κείμενο του ανακοινωθέντος ως εξής:
“Μεμονωμένοι παράγοντες και χώρες αμφισβητούν τη διεθνή τάση που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες. Η αστάθεια εκτός των συνόρων μας συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνοαπειλές και υβριδικές απειλές.”
Αυτή την αναφορά υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Τέλος, αίσθηση προκαλεί η απουσία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναφορών στο Κυπριακό, τόσο ανεξάρτητα όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.