Διπλωματική-νομική πρωτοβουλία ανέλαβε η Κυριακή Δημοκρατία με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις, να εκμεταλλευτεί το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και να καταδείξει την άρνηση της Άγκυρας να εισέλθει σε οποιαδήποτε διαδικασία επίλυσης των διμερών υπό διεθνείς φορείς, οργανισμούς και δικαιοδοτικά όργανα.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχείρησε να ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, ώστε να συναινέσει σε επίλυση των διαφορών για την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε να επιδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η πρεσβεία της Τουρκίας δεν δέχθηκε να παραλάβει τη διακοίνωση και αυτή εστάλη με fax, η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Λευκωσίας, ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου από ένα Διεθνές Διαιτητικό όργανο. Το Fax σύμφωνα με τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες του ΔΔ αποτελεί επαρκές αποδεικτικό μέσο και στοιχειοθετεί την πρωτοβουλία.
Η Λευκωσία με την κίνηση της αυτή δεν αναμένει τουρκικές αντιδράσεις, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή, αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.