Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα παράγει η δήλωση στήριξης που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως, έγινε σε επίπεδο εκπροσώπου Τύπου και όχι επιτρόπου, ενώ δεν αναφέρεται στα κοινά σύνορα αλλά μόνο στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών.
Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η ΕΕ θέτει ως κόκκινη γραμμή για την τουρκική προκλητικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών, τα οποία όμως δεν προσδιορίζει πως τα αποτιμά, ενώ δεν αναφέρεται σε κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, ρητορική που αποτελεί ένδειξη υπαναχώρησης από παλαιότερες πιο σκληρές θέσεις.
Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι
«Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
ενώ η δήλωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι
«Είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα σε αυτές τις αρχές να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».
Βέβαια, η δήλωση της ΕΕ δεν απέχει εννοιολογικά από τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου του State Department και της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, προσφέροντας επαρκή χώρο για διπλωματικούς ελιγμούς στην Άγκυρα.