Πρόσθετα κεφάλαια, χαλάρωση κανόνων για τις κρατικές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα στις ενεργειακά ευαίσθητες εταιρίες και σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της αναπόδραστης εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής προωθεί η νέα Κομισιόν, έχοντας το πράσινο φως από Βερολίνο και Παρίσι.
Η Κομισιόν θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενο veto της Πολωνίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον άνθρακα θέτει επί τάπητος δύο νέα κίνητρα:
αφενός τη χαλάρωση των κανόνων κρατικής στήριξης, με έμφαση στις ενεργειακά ευαίσθητες βιομηχανίες και σε αυτές που θα μπουν στη “μέγγενη” του σχεδίου μετάβασης και
αφετέρου τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 300 δισ. της ΕΕ, ο οποίος θα έχει ειδικά προγράμματα και προβλέψεις για στήριξη χωρών και κλάδων με στόχο την απορρόφηση ή αντιστάθμιση του κόστους μετάβασης, ώστε να μην πληγούν οικονομίες και θέσεις εργασίας.
Παρ΄όλα αυτά, οι συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 -13 Δεκεμβρίου έχουν ήδη προαναγγελθεί και δεν θα είναι ήπιες, καθώς από πολλές χώρες θεωρείται ότι η γαλλική ατζέντα υπονομεύει τις δικές τους προοπτικές και δνε λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες κλάδων.
Την πρώτη αίσθηση δίνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που αποκαλύφθηκε χθες Δευτέρα.
Στη σύνοδο κορυφής της 12ης και της 13ης Δεκεμβρίου οι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «τον στόχο η ΕΕ να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», δείχνει το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Στο πρόσφατο παρελθόν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία), που παράλληλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση άνθρακα, παρεμπόδισαν την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών.
Για να πειστούν οι πιο διστακτικές χώρες, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας αναφέρεται σε «δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη μετάβαση», στην αναγγελία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι θα εκταμιεύσει ποσά και θα κινητοποιήσει κεφάλαια για «πράσινες» επενδύσεις συνολικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ως το 2030, στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας έναντι ξένων δυνάμεων που δεν επιδιώκουν τέτοιους στόχους για την περιβαλλοντική προστασία.
Επίσης, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προανήγγειλε νόμο που θα καθιστά αναπόδραση και μη αναστρέψιμη τη διαδικασία μετάβασης της ΕΕ στην κλιματική ουδετερότητα, με πρόνοια για ακόμα και για τα γεωργικά προϊόντα με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα καλύπτουν όλο το εύρος της διαδικασίας από το αγρόκτημα μέχρι το… πιρούνι.