Εν μέσω μεγάλων αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του NATO στο Λονδίνο, με τους Ντόναλντ Τραμπ, Εμμάνουελ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζονται με συγκρουσιακές διαθέσεις και τον Γενς Στόλτενμπεργκ να απευθύνει κάλεσμα ενότητας έναντι της ρωσικής απειλής.
Μετά από ημέρες σιωπής ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στο σχόλιο του Γάλλου προέδρου για τον “εγκεφαλικό θάνατο” του NATO, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις ¨ατιμωτικές”. Από την άλλη πλευρά κύκλοι του Μακρόν άφησαν αιχμές, χωρίς να απαντήσουν ευθέως, λέγοντας ότι δεν θα απαντούν “σε ότι λέει ο Τραμπ”. Λίγο αργότερα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ζήτησε ευρωπαϊκή στήριξη για την αναδιάταξη του στρατηγικού στόχου του NATO.
Ωστόσο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Συμμαχία.
Η κόντρα Τραμπ-Μακρόν, όμως δεν περιορίζεται στον ρόλο του NATO, τον οποίο πρώτος ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει, αλλά τώρα λέει ότι είναι υπέρμαχος. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται “στα μαχαίρια” για τον ψηφιακό φόρο που επιβάλλει η Γαλλία στις μεγάλες εταιρίες του internet και στον οποίο ο Τραμπ έχει αντιδράσει με μπαράζ δασμών, οι οποίοι δεν περιορίζονται στα γαλλικά προϊόντα αλλά επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη.
Με veto απειλεί ο Ερντογάν για τους Κούρδους
“Αν οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ δεν αποδέχονται τους αυτούς που εμείς πολεμάμε ως τρομοκράτες, τότε λυπάμαι, αλλά θα αντιταχθούμε σε κάθε βήμα που πρέπει να κάνουμε”,
δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.
Η Άγκυρα ανακόπτει την εφαρμογή σχεδίου της συμμαχίας για την υπεράσπιση των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα, καθώς απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει την τους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τους Κούρδους της Συρίας ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητά, σε αυτή τη θεώρηση βασίζεται και η εισβολή στη Συρία, η οποία συνδέθηκε με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Ρωσία και ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν στην απομάκρυνση των Κούρδων από τη ζώνη ασφαλείας που δημιουργεί η Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Τραμπ κατά ΕΕ και… Γερμανίας
Ο Τραμπ επανέλαβε την κριτική για την Ευρώπη και ιδιαίτερα κατά της Γερμανίας λέγοντας ότι η Γερμανία και άλλοι δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις. Επέκρινε τα επίπεδα δαπανών της Γερμανίας – περίπου 1,2% του ΑΕΠ – επισημαίνοντας ότι είναι πολύ κάτω συμφωνημένους στόχους.
Επίσης ζήτησε αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής απειλώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Ο Τραμπ, ο Τζόνσον και…ο Κόρμπιν
Έντονη είναι η φημολογία για συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπόρις Τζόνσον, το επιτελείο του Βρετανού πρωθυπουργού, όμως, θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν ότι χειρότερο για προεκλογικά για τον ίδιο, καθώς η ταύτισή τους εκτιμάται ότι αποδυναμώνει.
Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και πώς., ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις βρετανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Δεκεμβρίου.
Ελλάδα-Τουρκία
Μέσα σε αυτό τον Κυκεώνα προβλημάτων ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει προβλήματα και στην Ανατολική Μεσόγειο, πιέζοντας έτσι τις ΗΠΑ και τις χώρες της περιοχής.
Η αντιπαράθεση που προκάλεσε η υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, θα φτάσει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, καθώς για το θέμα ενημερώνουν τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική διπλωματία, κινήσεις που γίνονται αντιληπτές ως blame game.
Την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.