Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης -και με την Ελλάδα- ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και από το Λονδίνο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του NATO, καθώς θέτει εκτός ατζέντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, όπως χαρακτηρίζει την υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και ο διπλωματικός μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύουν και σημειώνουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις στα διεθνή φόρα επιδιώκοντας να δημιουργήσουν μέτωπο και να επαναφέρουν επί τάπητος το ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει πόντους στο διπλωματικό μέτωπο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική ταύτισης της Τουρκίας με τη Ρωσία, όσον αφορά τα ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέροντά τους στην περιοχή. Η κίνηση αυτή, όμως, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αναγκάζοντας το NATO να πλειοδοτήσει έναντι στης Μόσχας προς την Άγκυρα, ώστε να κρατήσει πιο κοντά την Τουρκία.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, δεν αποτελούν ούτε το μόνο, ούτε το βασικό θέμα στην ατζέντα. Για την τουρκική διπλωματία στόχος είναι η πλήρης συμπίεση των Κούρδων της Συρίας και η αποκοπή τους από τα διεθνή φόρα. Γι΄αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει το σχέδιο ανάσχεσης της ρωσικής επιθετικότητας στη Μαύρη Θάλασσα, εφόσον οι σύμμαχοι δεν αναγνωρίσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες, YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση.
Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει ξεχωριστά τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας, θέτοντας σε διαφορετικά φόρα και επίπεδο το προσφυγικό από το MoU Τουρκίας-Λιβύης και το Κυπριακό. Η στρατηγική αυτή έχει στόχο να περιορίσει το μέτωπο και να μην επιτρέψει την εξέταση όλων σε μια ατζέντα, καθώς κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την τουρκική διαπραγματευτική στρατηγική.
Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Αγκυρα να εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους»,
προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα και μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο»,
δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας
«δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».
καταλήγοντας ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι
«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.
«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα
«ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».
Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 (14:30 μμ ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.