Συνέχεια στην διένεξη με την Τουρκία δίνει με δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας μέσω συνέντευξης στον ΣΚΑΪ στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επιχειρεί να “αποψιλώσει” το Καστελόριζο από την υφαλοκρηπίδα του.
Ο υπουργός Εξωτερικών, θέλοντας να κρατήσει υψηλούς τόνους, ώστε να χαθεί το θέμα μέσα στην επικαιρότητα και να έχει ένταση ικανή, ώστε να τεθεί εκ των πραγμάτων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Λονδίνο, αλλά και να μην επιτρέψει την επικράτηση της τουρκικής άποψης, επέλεξε να δώσει συνέχεια με συνέντευξή του, αλλάζοντας το φόρουμ της αντιπαράθεσης από διπλωματικό (μέσω ανακοινώσεων) σε πολιτικό μέσω προσωπικών δηλώσεων.
Τέτοιες εναλλαγές είναι απολύτων συνηθισμένες και αναμενόμενος, ιδιαίτερα όταν οι πλευρές θέλουν να διατηρήσουν τα διπλωματικά επιχειρήματά τους κλειστά, ώστε να μη θεωρηθεί ότι καθιστούν το θέμα διμερές, ή όταν μια πλευρά επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στην απέναντι, αναγκάζοντάς την να κινηθεί πρώτη, ώστε να καταγραφεί προσπάθεια ανατροπής του status quo.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε παραχωρήσει την Κυριακή συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, κίνηση που σε συνδυασμό με την τηλεοπτική εμφάνηση στόχο έχει να καθησυχάσει το εσωτερικό ακροατήριο και να περιορίσει τη φθορά στην οποία υπόκειται ΝΔ και κυβέρνηση λόγω της αρνητικής τροπής που προσλαμβάνουν τα εθνικά θέματα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει την ισχυρή επίδραση της Άγκυρας στον καθορισμό της μιντιακής ατζέντας.
«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα»,
δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Δένδιας λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία»,
πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι
«η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, ο Νίκος Δένιδας με πολυμελή αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Κάιρο όπου αποφασίστηκε η επίσπευση της διαδικασίας ανακήρυξης ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο, κίνηση, που όπως επισήμανε το Crisis Monitor έχει περισσότερο σημειολογικό και διπλωματικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικό, δεδομένου ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί αλλά έχουν μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας που δεν επιτρέπει τη δραματική αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης επανέλαβε ότι
«είναι πολύ πιθανό με αυτήν να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει οτιδήποτε. Το όργανο που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, αποφασίζει με ομοφωνία, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει».
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι
«η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη».
Ανέφερε επίσης ότι το γνώριζε τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη ότι ετοιμαζόταν αυτό το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο που είχε θέσει το θέμα στον Λίβυο ομόλογό του, του είχε πει
«ότι πράγματι γίνονται τέτοιες συζητήσεις αλλά είχε αναγνωρίσει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί».
Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου ότι
«εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί»,
επιδεικνύοντας έτσι σθένος και ισχυρή βούληση, ώστε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση της Λιβύης ότι θα χάσει προσβάσεις και θα αποδυναμωθεί η δυνατότητα διαχείρισης πολλών θεμάτων, μεταξύ των οποίων της διακίνησης κεφαλαίων και απόκτησης εξοπλισμών.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία από καιρό επενδύει στη στήριξη και τον εξοπλισμό της κυβέρνησης της Λιβύης έναντι του στρατάρχη Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ, αν και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, εν τούτοις έχει κερδίσει τη σιωπηρή στήριξη από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, που του επέτρεψε να αποκλείσει την Τρίπολη, να κόψει την παροχή νερού και ηλεκτρικού και να πιέσει αφόρητα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή της χώρας.