Το πράσινο φως για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, έδωσε η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής στη Συρία, την εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αν και η παραγγελία δεν περιείχε βαρύ οπλισμό, εντούτοις η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και ελαφρών όπλων, αποτελεί κίνηση αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας και μπορεί να ερμηνευτεί ως υπαναχώρηση της Άγκελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση του προσφυγικού και των επιπλοκών με το υπερδεξιό αδελφό κόμμα των Χριστανοκοινωνιστών του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών.
Αν και στα έγγραφα που δεν γίνεται καταγραφή και απαρίθμηση των αντικειμένων, η αξίας τους προσδιορίζεται συνολικά στα 3,9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει,
- εξοπλισμό για το πολεμικό ναυτικό, 2,69 εκατ.,
- ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 400,000 και
- 2556 ευρώ μικρά όπλα.
Η Γερμανία είχε δεσμευτεί μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία για συντονισμό των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, στα μέσα Οκτωβρίου μετά την εισβολή στη Συρία. Εν συνεχεία η Γερμανίδα καγκελάριος με δηλώσεις της αναθεώρηση την υφή των τουρκικών ενεργειών, περιγράγοντας την εισβολή ως ανθρωπιστικό δράμα. Η απόφαση της Bundestag, τώρα, αποδεικνύει ότι το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο να απομονώσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τώρα, η Άγκελα Μέρκελ δέχεται πυρά για το θέμα από τα αριστερά κόμματα Πράσινους και Die Linke, καθώς και από τα ισραηλινά media.