Να αλλάξει τη δυναμική, επικοινωνιακά και διπλωματικά επιχειρεί τώρα το ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο μέτρων αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας παράλληλα να αποτρέψει την υποβάθμιση των ζητημάτων που εγείρει η Άγκυρα σε διμερή.
Ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναπτύσσει έντονη κινητικότητα ενημερώνοντας τηλεφωνικά και κατ΄ιδίαν ξένους αξιωματούχους, ενώ παράλληλα επιχειρεί με δημόσιες παρεμβάσεις να μην αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη απαντώντας σε περιορισμένου εύρους ερωτήσεις δημοσιογράφων για τεκταινόμενα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς κατέδειξε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν η Άγκυρα επιχειρεί με επιλεκτική ανάγνωση και διασταλτικές ερμηνείες διεθνών συνθηκών και νόμων να δημιουργήσει έδαφος για την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών.
Αντιστοίχως, σε επικοινωνιακό ντεμαράζ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχειρεί να αντικρούσει και να υπερκαλύψει την τουρκική επιχειρηματολογία και πρακτική που προβάλλεται αφειδώς από τα ελληνικά media, φθείροντας το την ελληνική κυβέρνηση και απομειώνοντας το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού.
Στο ίδιο μοτίβο και οι παρεμβάσεις του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος αποχώρησε από εκδήλωση που παρίστατο αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Ύψαλα μετά από μια ιδιαίτερα προβοκατόρικη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ
Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.