Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, καθώς η Βουλή της Λιβύης αίρει τη στήριξή της στην Κυβέρνησησ Εθνικής Ενότητας της χώρας, εξαιτίας της του Μνημονίου Στρατυιωτικής Συνεργασίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Σαράι με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διακηρύξεις για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ, στα οποία αντιδρά η Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε με επιστολή του προέδρου του Σώματος, Aguila Saleh, προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres να ανακαλέσει την αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Στην επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη ο Aguila Saleh ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να δεχτούν τη Βουλή ως τη μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη.
Η Βουλή αρνείται να δεχτεί το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Fayez Sarraj. Στην επιστολή τονίζει μάλιστα ότι η συμφωνία αποτελεί «απειλή στο κράτος της Λιβύης, περιλαμβανομένων της ασφάλειας και του μέλλοντος της».
Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές μόνο ώρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του και μετά τον προσδιορισμό της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Λονδίνο την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το πολιτικό status quo στη Λιβύη θα ανατραπεί άμεσα και ο στρατάρχης Χαφτάρ θα διεκδικήσει διεθνή αναγνώριση και… εξουσία, καθώς ελέγχει τον στρατό και τις πετρελαιοπηγές. Η απόφαση της Βουλής, που ελήφθη και μετά από εξωτερικές παρεμβάσεις, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς ο πρόεδρος του Σώματος πρόσκειται στον Χαφτάρ και συνεπώς, η στρατιωτική συνεργασία του πρωθυπουργού με την Τουρκία δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει διορία μέχρι την Πέμπτη στον πρέσβη της Λιβύης να προσκομίσει το Μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία, καθώς διαφορετικά θα απελαθεί, ενώ έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον πρόεδρο της Βουλής, Aguila Saleh.
Παρ΄όλα αυτά, η έκβαση των διεργασιών που πυροδοτούνται τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια. Μόνο σίγουρο είναι η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου σε ολόκληρη την περιοχή.
Τις εξελίξεις αναμένεται να κρίνουν ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτος που έχουν εδραιωμένα συμφέροντα, ισχυρή επιρροή τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Τουρκία.