Σε νέα πολιτική κρίση βυθίζεται η Μάλτα, καθώς όπως έχει διαρρεύσει ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ αναμένεται από ώρα σε ώρα να ανακοινώσει την παραίτησή τους, στη σκιά νέων στοιχείων που εμπλέκουν άτομα του στενού του περιβάλλοντος στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλισία.
Μετά από χρόνια ερευνών, φυγαδεύσεων, απειλών και με την εμπλοκή ανθρώπων υπεράνω πάσης υποψίας, με το νήμα να διέρχεται από την Ελλάδα και να φτάνει στην κεντρική Ευρώπη, ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ ζήτησε στοιχεία προκειμένου να καταθέσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Μουσκάτ και συνεργάτες του. Αν και το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του επιχειρηματία, το πολιτικό κλίμα έχει βαρύνει πολύ.
Αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός Γιόζεφ Μουσκάτ το μεσημέρι της Παρασκευής να επισκεφθεί τον πρόεδρο Τζορτ Βέλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, τον οποίο ενημέρωσε για τις προθέσεις του.
Στο μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην προσωπάρχης του Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, αφού δεν δόθηκε άσυλο στον Φένεκ προκειμένου να καταθέσει τα κατά δήλωσή του ενοχοποιητικά στοιχεία. Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι Σέμπρι, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας και αφέθηκε ελεύθερος, δεν θεωρείται πλέον πρόσωπο ενδιαφέροντος στην έρευνα.
Όσον αφορά την αίτηση ασυλίας του Φένεκ, ο Μουσκάτ πέταξε την καυτή πατάτα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας αποστάσεις, αφού ωστόσο η κυβέρνηση εισηγήθηκε την απόρριψή της
.«Το αφήνω στον πρόεδρο να αποφασίσει για τη συνταγματική αξία αυτής της επιστολής»,
εξήγησε ο Μουσκάτ προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η αστυνομία έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί ασυλία.
Πλήθος διαδηλωτών που ανέμενε τις εξελίξεις έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο αντέδρασε έντονα στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σέμπρι και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας της Γκαλιζία.