Με μηνύματα, διαρροές στα media, απειλές και στρατηγική περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων, σε επικοινωνιακό κυρίως επίπεδο, απαντά η ελληνική κυβέρνηση στην πρωτοβουλία Τουρκίας και Λιβύης να υπογράψουν μεταξύ τους διμερές Μνημόνιο Κατανόησης και χάραξης συνόρων, σε περιοχές που άπτονται της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα όσο και στον Λίβυο, απειλώντας μάλιστα τον δεύτερο με απέλαση από τη χώρα σε περίπτωση που δεν προσκομίσει το ακριβές κείμενο το Μνημονίου, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί ως νόμος ή στα media.
Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλούνται τα ελληνικά media, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
Επίσης, η κυβέρνηση προειδοποιεί εμμέσως τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για άρση αναγνώρισης, καλώντας στην Αθήνα τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ.
Στην πραγματικότητα η κινητικότητα που αναπτύσσει τώρα η Αθήνα σηματοδοτεί την είσοδο των διμερών σχέσεων με τη Λιβύη σε κατάσταση κρίσης, και θέτει την Τουρκία σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή, δεδομένου ότι η Λιβύη είναι η πρώτη χώρα που τίθεται εντός της σφαίρας επιρροής της Άγκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν παραβαίνουν μόνο την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δημιουργούν, εφόσον θεωρηθούν τετελεσμένο, κολοσσιαίο πρόβλημα στην εμπέδωση του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.
Οι ενέργειες της Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (29/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
- Πρώτα, υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών
- και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
- Εν συνεχεία δόθηκαν οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ώστε να ενημερωθεί με σχετική νότα και η Κομισιόν,
- ενώ έγινε ειδική παράσταση στην ΥΕ/ΑΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης.
- Επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper.
- Κατόπιν, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.
- Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
- Τέλος, πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.