Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί και η Αίγυπτος καταδικάζοντας με επίσημη δήλωση την υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ η κυβέρνηση στο Κάιρο δεν αναγνωρίζει την επίσημη κυβέρνηση στην Τρίπολη, αλλά στηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κάιρο σημειώνει
«πως η συμφωνία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα και δεν μπορει να αναγνωρισθεί επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας Skhirat, η οποία ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».
Η ανακοίνωση της Αιγύπτου αν και δεν έχει βαρύτητα ως προς την Τουρκία, με την οποία βρίσκεται σε χρόνια και πολυεπίπεδη αντιπαράθεση, ασκεί όμως πίεση στην Ουάσιγκτον, εκεί δηλαδή που στοχεύει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το χαρτί για να διαπραγματευτεί Κυπριακό, ενεργειακά και S-400 “πακέτο”.
«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και δεν υπάρχει εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat»,
ανέφερε το υπουργείο.
Αν και ο στόχος της Άγκυρας είναι ακριβώς αυτή η εμπλοκή, καθώς έτσι ισχυροποιείται η διαπραγματευτική της θέση, τα όποια οφέλη αποκομίσει από μια τέτοια κατάσταση θα είναι πρακτικά βραχύβια καθώς οι υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής θα επιδιώξουν πιέσεις σε άλλα επίπεδα.
Με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαντλήσει όλες σχεδόν τις κινήσεις του σκακιέρα και όλες έγιναν με γνώμονα την ενίσχυση της αστάθειας στην περιοχή, πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων περνά στο γεωοικονομικό σύμπλεγμα Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος-Ισραήλ καθώς και στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καλείται η διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης, κατά τρόπο που θα προστατεύει την ενότητα της χώρας και θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της χώρας ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που διεξάγονται στο Βερολίνο.