Πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να μειώσει έτι περαιτέρω τα επιτόκια ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να εδραιώσει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό από την επέμβαση στη Συρία και να αποδείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και σε θέση να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από το αμερικανικό βαθύ κράτος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τα επιτόκια δανεισμού και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε καλό δρόμο «παρ’ όλες τις πιέσεις», ο οποίος υποστήριξε ότι το 2020 θα επανέλθουν σε μονοψήφιο επίπεδο.
Πριν από περίπου ένα μήνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι σύντομα θα σταματήσει τον κύκλο παροχής κινήτρων για αναθέρμανση της οικονομίας. Το μήνυμα αυτό είχε καθησυχάσει προσωρινά όσους επενδυτές και οικονομολόγους φοβούνταν για αποσταθεροποίηση της λίρας λόγω υπερβολικής μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία, δεδομένου ότι η λίρα είχε υποχωρήσει έως και 50% από το 2018.
Ο Ερντογάν τον Ιούλιο απέπεμψε τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Τσετίνκαγια, κυρίως γιατί δεν ακολουθούσε τις οδηγίες περί περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού. Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ο Μουράτ Ουισάλ εφάρμοσε μέτρα επεκτατικής πολιτικής, αφού στο μεταξύ ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να φθίνει, κυρίως λόγω της διατίμησης που επέβαλε ο Ερντογάν σε βασικά ήδη.
Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, όμως, στις τελευταίες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το οπλοστάσιο της τράπεζας για επεκτατική πολιτική έχει σχεδόν στερέψει. Ωστόσο, ο Ερντογάν υπογράμμισε, χθες, ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Οταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δανεισμού φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά, «το νόμισμα και η οικονομία της Τουρκίας θα είναι πολύ διαφορετικά. Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου. Ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων, μετά τις πιέσεις Ερντογάν, σε επίπεδα χαμηλότερα του 13% αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις και ενδεχομένως νέο sell-off στην τουρκική λίρα.