Εγκρίθηκε και τυπικά ο διορισμός της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως της επόμενης προέδρου της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο ενώ η θητεία της οποίας αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου.
Υπέρ της νέας προέδρου ψήφισαν συνολικά 461 ευρωβουλευτές, έναντι 157 κατά και 89 αποχών. Για την έγκριση του διορισμού, τον οποίο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου απαιτούνταν απλή πλειοψηφία.
Στην ομιλία της ενώπιον των Ευρωβουλευτών η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε υπέρμαχος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ΕΕ, της ενίσχυσης της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα και της αναθεώρησης του συστήματος ασύλου. Η νέα πρόεδρος εστίασε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στο μεταναστευτικό και τα ζητήματα δικαίου, τοποθετούμενη μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που φάνηκε να ακολουθεί πολιτική καρότου και μαστιγίου έναντι των εθνικιστικών-ακροδεξιών κυβερνήσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
«Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας»,
δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, δείχνοντας ότι θέτει το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας.
«Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι μια μητέρα στο Βιετνάμ δέχεται μήνυμα από την κόρη της στην Ευρώπη που λέει ότι δεν έχει χώρο να αναπνεύσει»,
είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο μήνυμα που εστάλη από μία γυναίκα μεταξύ των 39 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί τον περασμένο μήνα μέσα σε νταλίκα στη Βρετανία.
Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται,
«όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους»,
τόνισε η φον ντερ Λάιεν, φράση που εκλαμβάνεται ως κλάδος ελαίας προς τους ακροδεξιούς στη Βόρεια Ευρώπη.
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο καυτό θέμα του Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Όλοι γνωρίζουμε πως ένα μέλος της οικογένειάς μας προτίθεται να εγκαταλείψει την ένωσή μας»,
είπε προκαλώντας χειροκροτήματα και φωνές από λίγους Βρετανούς ευρωβουλευτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα χαρούν που μια
«πολύ, πολύ μικρή ομάδα σ’ αυτό το σώμα δεν θα μπορεί πια να κάνει τόσο θόρυβο»,
πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στους βουλευτές του κόμματος του Brexit, μήνυμα που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα προ των βρετανικών εκλογών.
«Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Παρά το Brexit οι δεσμοί και η φιλία ανάμεσα στους λαούς μας είναι άρρηκτοι», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είπε ότι η καταπολέμησή της είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση και πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μιλώντας πριν από την τελική ψηφοφορία του σώματος για την επικύρωσή της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς και για την επικύρωση των άλλων μελών της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δεν έχουμε πια στιγμή για χάσιμο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενεργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη.
«Πρέπει να συμπεριλάβει όλους, διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου», τόνισε.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί παντού στην ΕΕ, επιμένοντας στην πολιτική της απερχόμενης Κομισιόν, για μηδενική ανοχή στις εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται σε διένεξη με την ΕΕ αναφορικά με την τήρηση δημοκρατικών κριτηρίων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν θα υπάρξει ποτέ»,
τόνισε απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.