Χαρακτηριστικά προδιαγεγραμμένης αποτυχίας συγκεντρώνει, από τα αρχικά στάδια, η νέα διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το προφίλ των υποψηφίων, οι ενστάσεις των αρχών και οι διοικητικές τριβές στην Εθνική Τράπεζα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αν και για την κυβέρνηση η πώληση περιουσιακών στοιχείων στο fair value ή ακόμα και με υπεραξία αποτελεί βασικό μοχλό για την εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ο μηχανισμός και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αντιδρούν παγίως και συνήθως παρασκηνιακά. Στο παρελθόν μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η διαδικασία υπονομεύθηκε, οδηγώντας και σε καρατόμηση του CEO της τράπεζας.
Στα παρασκήνια οι διαγκωνισμοί μεταξύ των υποψηφίων είναι ήδη έντονοι, καθώς δημοσιεύματα που “καίνε” προτάσεις, φορείς και σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Έτσι η μάχη που ακολουθήσει προδιαγράφεται έντονη, σε επίπεδο υποψηφίων. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την άλλη πλευρά, δεν δείχνει καμία προθυμία, συμπορεύεται όμως στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τον SSM και τη EBA business plan που έχει καταθέσει.
Παράγοντες της αγοράς προτάσσουν τη μεγάλη υπεραξία που αποκομίζει η Εθνική Τράπεζα από την Ασφαλιστική, σε όλα τα επίπεδα, ως τους βασικούς λόγους έλλειψης βούλησης και αφοσίωσης στη διαδικασία πώλησης. Ωστόσο, η απόσχιση της Ασφαλιστικής από το σώμα της τράπεζας ενδέχεται να αφήσει περισσότερες πληγές από αυτές που είναι ορατές απ΄έξω, δεδομένης της συμπλεγματικής μεταξύ τους σχέσης και της διασύνδεσης δομών.
Η διαδικασία της πώληση
Μέχρι στιγμής τρεις είναι οι υποψήφιοι αγοραστές της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το Fund της Fairfax που έχει θέση στη Eurobank και τη Eurolife να έχει ισχυρό ενδιαφέρον και τεχνογνωσία, αλλά να αντιμετωπίζει διοικητικά και κανονιστικά ζητήματα, δεδομένης της υπερσυγκέντρωσης της αγοράς.
Στην κούρσα βρίσκεται και η κινεζική Fosun, κίνηση που ευνοείται από το διαρκώς βελτιούμενο κλίμα στις Σινοελληνικές σχέσεις και δεν αντιμετωπίζει ουσιατικά εμπόδια από την ΕΕ, όπως συνμβαίνει σε άλλος πιο ευαίσθητους κλάδους.
Κατά πολλούς ισχυρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το Fund CVC, το οποίο όμως φαίνεται να θεωρεί τα 800 εκατ. που είναι η τιμή εκκίνησης υψηλό ποσό.
Σε περίπτωση που το Fairfax αναδειχθεί πάντως μειοδότης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητηθεί η επιλογή δικτύου διάθεσης προϊόντων, καθώς ήδη κινείται μέσω της Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης Eurolife και Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα εξασφάλιζε εγκρίσεις από τις αρχές, ευκολότερα. Στο τραπέζι υπάρχουν και σενάρια ανταλλαγής χαρτοφυλακίων μεταξύ των δυο ασφαλιστικών
Η Fosun που έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται κεφαλαίων και ότι υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του Deal, σε περίπτωση που αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική θα διαχειρίζεται σημαντικά ασφαλιστικά συμβόλαια του Ελληνικού Δημοσίου και θα έχει backdoor access στην Εθνική Τράπεζα.
Το CVC, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι επιδιώκει καθετοποίηση των συμμετοχών του, καθώς διαθέτει ήδη συμμετοχή στον κλάδο Υγείας, όπου έχει αγοράσει τα Υγεία και Metropolitan. Συνεπώς, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα προσέθετε υπεραξία, δημιουργώντας κυκλικό χαρτοφυλάκιο, μέσω του οποίου θα ήταν είχε προνομοιακή βάση στην ανάπτυξη του ιατρικού-ιαματικού τουρισμού.